Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Man of vrouw….

Engbert BDL | maandag 15 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 80x

Regelmatig lees ik in het clubhuis de vraag of opmerking ”Zijn de kuuks nu een mannetje of een vrouwtje”

Onderscheid

Bij de meeste uilen is het onderscheid niet op afstand vast te stellen, als we volwassen uilen ringen of geringde uilen terugvangen in een kast bijvoorbeeld, kunnen we wel op basis van gewicht en/of broedvlek vaststellen wat man of vrouw is.

Bij jonge uilen wordt dat een stuk moeilijker; zowel bij de bosuilen als de steenuil worden de jongen in een vroeg stadium geringd omdat zo veelal op jonge leeftijd de kast verlaten. Zo tussen de 25 á 30 dagen. De kerkuil daarentegen blijft veel langer in de kast en dan kunnen we na zo’n 50 dagen door het vleugelpatroon onderscheid maken aangaande het geslacht. Als er jonge kerkuilen worden geboren dit jaar bij de kast van Beleef de Lente en daarna dan ook nog worden geringd, zal daar zeker op worden ingegaan.

Overige uilen

Bij de ransuil kan je ook geen onderscheid maken tijdens het ringen, daar deze soort veelal op een oud kraaiennest broedt en de jongen zeer snel als takkeling het nest verlaten. Bij de oehoe daarentegen is wel onderscheid te maken daar de vrouwtjes een zwaardere en grotere bouw hebben.

Dus of kuuk 1, kuuk 2 of kuuk 3 nu een mannetje of een vrouwtje is komen we alleen te weet als het ergens wordt teruggevangen of teruggevonden in een uilenkast. Het wordt in ieder geval een theemuts of een voedselbezorger……..

Blijf genieten, Engbert


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs