Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Man heeft er nog wel zin in en andere verhalen

Ronald van Harxen, STONE | maandag 5 juli 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 458x

Het blijft verbazingwekkend hoeveel de uilen nog in en bij de nestkast te vinden zijn. Er gaat geen dag voorbij, of vrouw brengt wel het grootste deel van haar tijd door in de nestkast. Man doet ondertussen verwoede pogingen haar tot het leggen van eieren te verleiden. Gaat dat werken?

Eerste vervolglegsel succesvol

Erg voor de hand liggend is dat niet zoals ik al in mijn blog van 27 juni schreef. Het zou me in ieder geval heel erg verbazen. Voor een succesvol vervolglegsel hadden ze echt eerder zullen beginnen. Met vervolglegsel dat we twee weken troffen, gaat het gaat goed. Afgelopen zaterdag hebben we daar de drie jongen geringd. Twee wogen rond hun streefgewicht, eentje zat er net iets onder. Calamiteiten daargelaten gaan ze het wel redden. Hoe het met de zestien andere vervolglegsels staat, gaan we komende zaterdag zien tijdens onze extra velddag. Het zal spannend worden of er in de veertien dagen na ons laatste bezoek meer eieren zijn uitgekomen. 

Vreemde plek

Ondertussen zijn de meeste jongen uit de eerste legsels uitgevlogen en druk bezig de omgeving van het erf te verkennen. Daarbij bezoeken ze soms vreemde plaatsen. Zo kregen we een telefoontje over een jong dat wel een heel bijzondere plek uitgekozen had voor een rustpauze: de badkamer. Het nest bevond zich in de spouwmuur in de nok van het dak, op een plek waar we niet bij kunnen. De heer des huizes spotte hem toen hij - klaar met douchen - de douchcabine uitstapte om zijn handdoek te pakken. Hoe het jong in de badkamer terechtkwam, zal altijd wel een raadsel blijven, maar toen we de deur openden, zagen we hem direct zitten, op de handdoek die nog over de radiator hing. Het dier leek net zo verbaasd als wij. Hij liet zich zonder veel gedoe pakken - waarschijnlijk nog in shock - en nadat we hem geringd hadden, hebben we hem in de nestkast die op het erf hangt - maar niet gebruikt is - geplaatst. Hij zal die avond heel wat te vertellen hebben gehad ...

Houtduiven

Dat holenduiven en steenuilen elkaar regelmatig in de veren zitten weten we uit eerdere edities van Beleef de Lente. Maar ook houtduiven willen soms met alle geweld vlak bij of op een steenuilennestkast hun nest maken. In Henxel troffen we nest boven op de nestkast en in Kotten zat een nest boven een kerkuilenkast waarvan het luikje met een hanger vast was gemaakt. Dit jaar jaar zaten er geen kerkuilen, maar steenuilen in. Waarschijnlijk doordat een van de duiven boven op de kast geploft was, was de hanger opengesprongen en hadden de jonge steenuilen plotseling een kamer met riant uitzicht. In Miste ten slotte keek ik recht in de ogen van twee halfwas houtduiven toen ik de ladder naar de nestkast was opgeklommen. Ze staarden me aan of ze nog nooit een man met lange, grijze haren en een dito snor hadden gezien. Ze hadden trouwens dubbel geluk: in de kast geen steenuilen en het scheelde maar een haartje of ik had het nest per ongeluk uit de boom gestoten bij het omhoog schuiven van de ladder. Van beneden af was het nest namelijk niet te zien. Dankbaar leken ze overigens niet want de oudste deed verwoede pogingen me af te schrikken. Zal van de schrik zijn neem ik aan, niet om mijn snorharen.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs