Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Mama is boos

Anjo Schouten | woensdag 3 juli 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 84x

Terwijl de kuikens in de nacht op stap zijn, lijken het overdag nog echte "huismusjes". Leuk voor de kijkers, vaak iets minder leuk voor vrouw. Zolang ze in alle rust kunnen slapen gaat het prima. Wie slaapt is zoet. Maar gaat een kuikenmaagje knorren, dan is het einde vredige momenten.

Het leven van een uilenmoeder

We hebben vanaf half maart gezien met hoeveel toewijding vrouw zat te broeden. Toen de eitjes uitkwamen, vrouw verzorgde de kuikens met evenveel toewijding. En wat hebben zowel man als vrouw zich bijna mager gevlogen om die snaveltjes maar steeds te vullen. Het is maar een vermoeden, geregeld vloog man of vrouw weer met een muis in de snavel weg, zouden ze zelf wellicht erge honger hebben? Als ouder moet je tenslotte ook eten, anders krijgen de jongen op den duur niets meer.

Pubers

Dat de vrouwtjes op den duur dat gebedel om voer zat zijn, kan ik me alles bij voorstellen. En onze vrouw laat dat nu goed merken. Vooral Rechtspoot moet het ontgelden. Een beetje drammertje is het ook wel. En het is een fel exemplaar. Die laat zich de muis niet uit de snavel eten. Soms is vrouw haar/hem echt zat, en als mama boos is dan laat ze dat ook duidelijk blijken. Te zien in de clip van een paar dagen geleden, oei, wat werd die kleine van de tak geveegd. Hoe ze Rechtspoot ook buiten op stond te wachten, bijna een éénvrouws knokploeg. Weg jij!

Nog even, vrouw

Dan zijn de kuikens echt het huis uit. Waar menig mensenmoeder dan wat traantjes wegpinkt, zal een uilenmoeder nog net niet de vlag uithangen. Eindelijk rust. Om er dan een jaar later gewoon weer opnieuw aan te beginnen. Dat is maar goed ook, want een land zonder steenuiltjes, dat zou toch droevig zijn. Het is ook niet zo vreemd dat veel kijkers bij de steenuil kijken, en dan met soms geschreven verrukking langzaam verslaafd aan steenuilen worden. Maar ook als ze bij de bosuil of oehoe vandaan komen, de steenuilen wel erg druk vinden. Die mensen hebben gelijk. Nu maar eens kijken wat ze de komende tijd nog voor ons in petto hebben.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs