Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Maji mlade, oftewel: ze hebben jongen!

Adrie Duivenvoorden | zondag 12 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1008x

Geweldig bericht van ons thuisfront, afgelopen week: kijk op de beleef de lente camera en hoewel we een niet zo goed bereik hadden is het toch gelukt. Wat een geweldig nieuws.
Tino Stulen

Na jaren de zwaluwen vanaf de grond geobserveerd te hebben is het prachtig om te kunnen zien wat er nou in een zwaluwnest gebeurt. Hoewel er bij ons geen twijfel was of het cameranest bezet zou worden, is het toch wel een gelukje dat we nu al getuige mogen zijn van een nestelend paartje. Op dit moment zijn er nog erg weinig zwaluwen aanwezig, de grote groep moet nog komen en bij de  zwaluwen die er zijn is er nog erg weinig nestel- en bouwdrang. Ongeveer de helft van de nesten is geinspecteerd en bezet zo is er ook al belangstelling voor de zwaluwtil. Ook de zelfbouwers maken nog geen aanstalten, ondanks de aanleg van diverse klei en modderbaden.

Vechten
Reken maar dat we nog mooie plaatjes gaan zien van concurrerende zwaluwen die soms vechtend aan elkaar het nest uit worden gezet, of die een overstapje maken naar de buurman of buurvrouw.

Maji mladé

Kan het niet laten om tijdens de vakantie op zoek te gaan naar huiszwaluwen en we hebben ze gevonden aan een metrostation in een buitenwijk van Praag. Precies boven een markt. Omdat we nogal belangstellend stonden te kijken hoorden we van alle kanten: maji mladé, geen idee wat ze bedoelden totdat een koopman in rap Engels vertaalde: They have young ones. Dat hadden we al bedacht gezien het gedrag van de zwaluwen en de dopjes op de grond. Dat is dus erg snel, of onze zwaluwen nou vroeg of laat komen de eerste kuikens zijn er pas eind mei.

De zwaluwen in Praag lopen dus zeker drie weken voor, vlot als je bedenkt dat ze ook nog nesten moesten bouwen. Wat zou de oorzaak zijn? De weersomstandigheden zijn ongeveer hetzelfde als in Nederland, misschien meer insecten, meer natuur. Wie zal het zeggen en zo blijven er altijd zwaluwvragen over.

Maar in het cameranest zullen we ongetwijfeld getuige zijn van de eerste zwaluwen die uit het ei kruipen.

 

 

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Huiszwaluw Alle Beleef de Lente blogs