Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Maandag gaat het gebeuren

Wim van Nee, STORK | zaterdag 18 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 252x

Het is u vast niet ontgaan dat het maandag gaat gebeuren. Het voelt als een beetje een raar tijdstip van de dag, de zon is dan al onder. Maar het is echt waar, maandagavond om 22.24 uur begint de lente.

Tjiftjaf

Veel ooievaars zijn al terug op de nesten, sommige laatkomers zijn met het laatste stukje van de thuisreis bezig. Er wordt wat onwennig gepaard op  de nesten.
Sinds vrijdag hoor je opeens het eenvoudige kenmerkende roepje van de tjiftjaf. Speenkruid staat in bloei en de eerste zomervlinder, de citroenvlinder, zie je opeens overal vliegen. In een klap vergeet je het saaie, wat kille winterachtige weer.

Eieren

Het is ook het moment dat we kunnen uitkijken naar de eerste ooievaarseieren. Het zou me niet verbazen al er hier en daar al eieren gelegd zijn. Hoe vlot de ooievaars van de Rottige Meente mee gaan doen is nog even afwachten, maar heel lang gaat dat niet meer duren. Laten we ze een dag of 10 geven…

Kolossale nesten

Ooievaars zijn net mensen. De één bouwt aan een stuk door aan het nest (huis), de ander is snel tevreden. Jullie hebben gezien, dat het BdL nest kaal is begonnen. Daardoor lijkt het wat plat. Soms is het namelijk nodig om de ‘koek’ uit het nest te halen. Zo is er ruimte is voor vers nestmateriaal, waarmee het nest weer waterdoorlatend wordt opgebouwd.
Wanneer dit onderhoud niet mogelijk is, dan bouwen de ooievaars gewoon door op de basis van de voorgaande jaren en wordt het nest hoger, zwaarder en instabieler.
En dat brengt weer risico’s met zich mee. Een paar honderd kilo ooievaarsnest krijg je liever niet op je hoofd.

Wim van Nee
Stork


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs