naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Renée
BDL vrijwilliger

M, V, kast, muizen >>> EI???

Renée | woensdag 14 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 280x

Is er al een ei? Nee, dat nog niet, maar wanneer dan wel?
M met een muis voor V (2017)

Wat zijn de voorwaarden voor een ei?

Voorwaarde 1. een mannetje en een vrouwtje
V en M horen we inmiddels regelmatig roepen. Af en toe zijn ze ook op de tak en in de kast te zien. De afgelopen dagen horen we steeds vaker dat M en V het samen heel gezellig hebben... 

Voorwaarde 2. een broedruimte
Deze kast is een geschikte plek gebleken, aangezien we al een aantal jaar op rij een paar kuikens groot hebben zien worden.

Voorwaarde 3. voldoende voedsel
Een bosuil is niet heel erg kritisch wat betreft eten. Het merendeel van het menu bestaat uit muizen, maar als die niet voorradig genoeg zijn, dan kunnen ze het menu uitbreiden met vogels, kikkers, naaktslakken of salamanders.

Wat weten we van afgelopen jaren?

De afgelopen jaren is hier in deze kast een behoorlijk verschil in de start van de eileg.
In 2015 legde V haar eerste ei op 16 maart.
in 2016 legde V haar eerste ei op 26 februari.
in 2017 legde V haar eerste ei op 17 februari.
Het landelijk gemiddelde ligt op 21 februari.

Waarom ligt er dan nu nog geen ei?

We hebben een mannetje, een vrouwtje en een broedruimte. Dan zou je denken dat de beperkende factor het voedsel zou moeten zijn.

Een reden voor minder voedsel kan zijn dat de eerste golf jonge muizen door de kou is mislukt en dat onze bosuilen wachten op de volgende golf muizen.

Als het erg koud of nat is dan zijn muizen minder actief. De afgelopen weken is het best koud en nat geweest, dus ook het koude/natte weer kan een reden zijn.

Wat kunnen we verwachten?

Het mannetje moet in ieder geval hard zijn best doen om aan het vrouwtje te bewijzen dat hij een goede partner is. En dat doet hij met prooien. Zodra V tevreden is over de prooiaanvoer van het mannetje, zal zij overdag de kast binnen komen. Daar zal ze verder gaan met het graven van een lekker kuiltje en veel slapen. Zodra het donker wordt verwacht zij weer de nodige prooien van M en zullen zij het nog wat vaker gezellig hebben samen in het bos. Daarna zal het niet lang meer duren voordat we het eerste ei kunnen bewonderen.

Maar eerst moet M wel even doorhebben dat V haar prooien graag afgeleverd wil hebben bij de kast...(zie clip Volgende stap)

Renée


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht