naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Ronald van Harxen
BDL vrijwilliger STONE

Luizenleven

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 24 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 229x

Eergisteren kreeg ik een e-mailtje van een steenuilen- en spreeuwenliefhebster die onlangs ook 'in de kauw' is geraakt. Ze vond dat onze kauw maar een luizenleven leidde, en wel in tweeërlei opzicht. Ik kon niet anders dan haar gelijk geven maar dacht meteen: dat is aardig voor een blog. Welnu!

Foto: links de Winterswijkse jongen toen ze een dag of 5 oud waren, rechts hetzelfde nest 10 dagen later.

Verwend nest

Ze doelde ongetwijfeld enerzijds op de riante positie waarin het overgebleven jong zich kan laven aan de zorg van twee ouders die zich als een gek uitsloven haar* onverzadigbare maag met onduidelijke smurrie te vullen. Een verwend nest is het. Het enige wat ze kan is  een grote bek opzetten. Het akelige gekrijs en gekras (kauwen schijnen tot de zangvogels gerekend te worden, ha, ha ...) dat ze daarbij ten gehore brengt is niet om aan te horen. Op het irritante af, wat mij betreft. Ik zou haar de oren wassen, als ik de vader was. Een enig kind opvoeden heeft ook zo z'n minder plezierige kanten. Begin er niet aan!

Winterswijkse vijftal

Hoe anders is dat bij het nest in Winterswijk waar ik eerder over vertelde. 9 dagen na het eerste bezoek, ben ik er afgelopen vrijdag opnieuw langs geweest. Toch wel enigszins tot mijn verbazing bleken alle 5 jongen nog aanwezig en in blakende gezondheid te verkeren. Sterker nog: het jong dat ik er even uithaalde was moddervet. Zijn buik stond strakgespannen als een opgeblazen ballon. Een gaatje erin geprikt met een speld en z'n ingewanden zouden zich om mijn neus gekruld hebben. Ik hoop maar dat dit vijftal zich welopgevoed gedraagt en keurig op hun beurt wacht. Want stel je voor dat je als brave ouders 5 van die krijsende sperbekjes voor je ziet als je eten komt brengen. En die elke keer als duveltjes uit een doosje (zoals Marijcke het bij dit filmpje eerder zo treffend omschreef) tevoorschijn schieten. Je zou er slapeloze nachten aan over houden.

Buiten- en binnengedierte

Onze kauwenliefhebster doelde anderzijds natuurlijk ook op het kruipende en stekende ongedierte dat welig in het nest tiert en het luizenleven (gniffel) af en toe danig weet te verstieren. Kauwen moeten, net als andere holenbroeders, een keur aan onderhuurders (lees: parasieten) in hun nest dulden. Ik heb het even opgezocht in het boekje Die Dohle van Rolf Dwenger. De auteur besteedt er met de spreekwoordelijke Duitse 'Gründlichkeit' aandacht aan en somt uitputtend op welke parasieten in kauwennesten zijn aangetroffen: vlooien, okselvliegen, luizen, teken, mijten. En dat zijn dan nog alleen maar de uitwendige kriebelaars: de exoparasieten. In de gastheer zelf leven nog eens de nodige endoparasieten: zuigwormen, lintwormen, rondwormen en haakwormen. En dan van alle diverse soorten. Welke daarvan bij onze kauw inwonen: geen idee, maar enig kind: hó maar!

* Om de een of andere reden denk ik dat het Dongense jong een meisje is. Het zou natuurlijk ook een jongetje kunnen zijn, maar ... In het geval u een andere mening bent toegedaan, mag u overal waar zij of haar staat, ook hij of hem lezen.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht