naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Martin Vink
Vogelwerkgroep Gemert

Luctor et E(i)mergo

Martin Vink, Vogelwerkgroep Gemert | zondag 8 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 423x

Luctor et E(i)mergo staat voor “ik worstel en kom boven”. Het is de wapenspreuk van provincie Zeeland, maar nu ook voor ons geliefde koppel van de Mortel. Het mag met recht worden gebeiteld in de basis van de toren van onze Kasteelvrouwe.

Deze week was het een emotionele rollercoaster met een lach, dikke tranen van geluk, gejuich, en dikke tranen van verdriet en wat er allemaal niet meer aan emoties teweeg gebracht mag worden. Netflix kan het niet spannender maken dan wat ons koppel heeft meegemaakt deze week. Lees, huiver, maar vooral.. GENIET!

Zondag 1 april 2018 (1e paasdag):

Heel Slechtvalk-minnend Nederland logde vanmorgen in, in de hoop het 1e paasei van de dag aan te treffen in de kast en niet in de eigen tuin of in het eierdopje naast de croisant met ham en kaas. Niets was minder waar, maar wat willen wij het toch graag. Enigszins jaloers, maar wel met respect voor de wonderen van de dierenwereld, kijken we naar de andere vogelpaartjes op beleefdelente.nl die eieren werpen alsof het 1e paasdag is.. Mhh.. dat is het ook. Wel bemerken we dat de slechtvalken een favoriet zijn. Vaak meer dan 1.000 kijkers en daar zijn we allemaal trots op.

Aan de voorbereiding om te komen tot een ei ligt het niet. We hebben deze Paaszondag 13 paringen mogen constateren en dat is volgens de “paring-kenners” een Mortelrecord. Het lijkt een rustige dag te worden, maar dan raakt de flats de ventilator. Weer een aanval van een vreemde SV. Gaat het dan nooit ophouden? De aanvallen blijken gelukkig geen effect te hebben op de vitaliteit van “ons” stel en van hun onderlinge band.

Dan komt er helaas een droevig bericht voor veel vaste slechtvalkvriendjes die al lang(-er) hier rondlopen. Jan van Dijk, een begrip in slechtvalkenland is op 63 jarige leeftijd overleden. Velen kenden Jan persoonlijk. De lach om wat hij betekend heeft voor de slechtvalken en de traan voor zijn heengaan.

Er is altijd een morgen en morgen is het 2e Paasdag. Het kan nog steeds.

Maandag 2 april 2018 (2e paasdag):

Een dag die we niet snel zullen vergeten. Op de Mortel is altijd wat te doen, maar vandaag is er van ALLES te doen. De dag begint relatief rustig. Er werd gegeten, flink gepaard (snap niet waar M het libido vandaan haalt), er waren gesprekjes in de kast, met snavelen, '' bonding '', er werd aan de kuil gewerkt door M, alles leek normaal tot eind van de middag. Daar was weer een vreemde vrouw die vandaag absoluut niet wilde opgeven. Aanval na aanval. Camera-stress 3.0 in de chat en laten we zeggen dat de aanvalster niet al te populair was en

Een aantal “pieps” zou hebben gekregen in de chat als dit in de USA werd uitgezonden.

En dan.. NV komt in de kast. Gespannen als een vioolsnaar, maar gaat dan in de leghouding. Ademloos kijken we naar de “lancering” van het 1e ei en we schreeuwen het uit. Felicitaties alom en de “virtuele” bar in het CH (Clubhuis) gaat open en eenieder is blij… echter maar voor even helaas. Tien minuten na de “bevalling” vliegt NV uit en zien we minutenlang op cam3 in het hoekje een heroïsch gevecht. Aanvalster en NV zitten in elkaar gehaakt en dit gevecht gaat door en door. De euforie neemt af en de afschuw neemt toe. Dit is toch geen soap?

M duikt in de kast en begroet het 1e eitje, maar is er niet gerust op. Zeker niet als er een dame met 2 ringen binnenkomt. M duikt als een ware held het hoekje van de kast in. En dan is er geen valk meer te zien… Wat een dag en urenlang kijken we naar een lege kast. Zal het goedkomen morgen? Het veertje schudt van ja, door parmantig heen en weer te wapperen, maar is zij wel zo betrouwbaar? Time will tell.

Dinsdag 3 april 2018:

Vroeg in de ochtend landt de madam met de 2 ringen weer op het rooster en loert naar het eitje.. Afblijven muts.. ze is van NV en nu ophoepelen! En na lang wachten komt daar eindelijk NV en een zucht van verlichting gaat door de chat. Eind goed al goed….? Nee. Nog niet, maar voor vandaag blijft het rustig. Het all-time paringsrecord gaat eraan en we noteren 14 stuks.. Zeker de spanning van gisteren eraf halen door de “oudste beweging ter wereld” te beoefenen. De chatters gaan over tot de dagelijkse gang van zaken en de discussie over de donsveertjes op het korstmos met opgedroogde flatsen zorgt voor algemene ontspanning. Klinkklare onzin chat, maar zo raken we de spanning wel kwijt. NV kijkt soms naar het eitje met een vraagtekenhoofd. Wat is dat en wat moet ik hiermee doen? Onze ervaren M zal hier wel mee helpen. Als een ervaren V gaat M het eitje alvast af en toe verwarmen, maar we weten allemaal dat het echte broeden pas later zal gaan beginnen.

Woensdag 4 april 2018:

Wat een heerlijke “rustige” dag. Hier en daar een kleine aanval van een wannabe vervangingsvalk, maar ons koppel negeerde deze nozemmitje (vrouwelijk nozem) volledig. Het was de dag van M. Prooitjes halen voor hare majesteit Wijdbeens, paren met haar terwijl die lekker een vorkje aan het prikken was en als een Engels paleiswacht het ei-ke in de gaten houden. No way dat hier iemand anders dan hij en misschien NV op mogen broeden. Ze moeten nog even bukken voor een binnenvliegende dartpijl vanuit Texel geworpen door Mama C. De score van mama C is met deze ene pijl 220 en dat is een monsterscore, maar wacht….. ze raakt het stopcontact achter de kast en hierdoor is de cloe te verklaren. De Ei-klok tikt langzaam door. Als ware vroedvrouwen en vroedmannen met de kennis over het hele werppatroon van een vrouwelijke valk naderen we in het CH (ChatHuis) de 52 uur. Gaat het 2e ei-ke komen. NV neemt ons in het ooitje (die hebben wel al drie eieren!) en gaat de nacht in zonder ons kijkbuisvriendjes te verblijden met uitbreiding van toekomstig kroost.

Donderdag 5 april 2018:

Ja hoor… Het is donderse donderdag. Geen rust vandaag voor het Mortel-setje. Hoewel de dag relatief rustig begon met om 07.00 uur een VOW (Vroege Ochtend Wip) en dat na een rustige nacht voor NV, gaat het weer mis vanaf 10.00 uur. NV wordt aangevallen door een andere vrouwelijke Valk die door Dhjana, Mevrouw Flodder wordt genoemd. Echt even op deze link klikken wat de pica is hilarisch. https://www.mupload.nl/img/vpfiauvzsy9yx.jpg. De gehele dag zitten we te kijken naar (schijn-)aanvallen en enkele malen maakt onze NV een salto en een dubbele flikflak… In de verte horen we Hans van Zetten met gepaste trots roepen “En ze STAAT” of is dat wishfull thinking? Nadat M het zat was en zich er ook mee ging bemoeien en de chat weer koekwaus was dachten we soms dat er weer heel veul aanvallers waren. Gelukkig bleek uit nadere analyse dat het er maar één was, maar die bleef wel de hele dag plakken en zorgde ervoor dat NV niet de rust had om binnen het intern afgesloten tijdslot het 2e ei-ke te werpen. Van paringen is vandaag weinig terecht gekomen, maar we mogen er gevoeglijk vanuit gaan dat de paringen van de afgelopen dagen wel zorgen voor enige reserve.

Vrijdag 6 april 2018:

Tsja.. na een dergelijke dag is het niet eenvoudig een diepe en verkwikkende slaap te vatten. NV is vaak wakker en kijkt alert naar buiten. Ze is al voor 06.00 uur klaarwakker en dat wijkt af van haar “normale” patroon. Het ei-ke krijgt van beiden nog niet de maximale aandacht, maar M gaat toch een paar keer een poging wagen. Met één ei-ke gaat het M nog wel lukken en ligt als een ware keizer op “zijn” ei-ke. Hier en daar een paar kleine aanvallen van een derde valk, maar zonder het fanatisch effect van de terror spreeuw eerder. Een prima dag toch voor NV én voor het langverwachte 2eei-ke? Rond 20.00 uur ligt M op het eitje, maar schiet dan als een Falcon X raket naar buiten en neemt bijna het ei-ke mee. Wat is er aan de hand? Ons veertje lijkt ook al weg te zijn, maar gelukkig “die” is er nog wel. Onze stabiele factor in moeilijke tijden en hopelijk zien we hem ooit terug in Naturalis, maar hij moet nog wel een paar maanden blijven hangen. De nacht valt en NV returns to her castle en gaat naast het ei-ke slapen… zucht.

Zaterdag 7 april 2018:

Beleef de lente is vandaag ook letterlijk te nemen. Wat een heerlijk weer en wat maken de vogels buiten weer een hoop geluid. Maar bij de Mortel is er helaas nog weinig voortgang. Het is al meer dan 100 uur ná het eerste ei-ke en nog steeds geen tweede. In de nacht als NV denkt dat er geen kijkers zijn, zien we toch dat ze tweemaal over het ei-ke flatst. Wat een rare kwibus. Het lijkt erop dat NV morgen een date heeft, want ze is in de nachtelijke uren zich veelvuldig aan het poetsen. Op zich was het een rustige dag en zien we geen gevechten. Zou dat vervelende deel dan eindelijk verleden tijd zijn? Opvallend is dat we maar 2 paringen hebben kunnen noteren. Is opoe op visite bij NV, staat M tijdelijk droog of is er iets anders aan de hand? Ze babbelen vandaag wel veel en M wijst NV regelmatig op dat kleine ovale ding in de kast. NV echter zien we vandaag niet op het ei-ke. M doet wel een paar keer een poging, maar daar blijft het dan ook bij. Helaas kan ik deze weeksamenvatting niet frivool afronden. We duimen maar op een goede afloop, want de natuur laat zich niet regelen en dat is maar goed ook. Voor nu oogjes dicht en snaveltje toe. Toedeloe.

Erik Petersen


Vogelwerkgroep Gemert

Vogelwerkgroep Gemert is eind 1988 opgericht door een aantal enthousiaste vogelaars. Het werkgebied van de VWG Gemert omvat de voormalige gemeente Gemert, bestaande uit Gemert, Handel, De Mortel en Elsendorp. De VWG heeft o.a. de volgende doelstellingen: - beschermen en inventariseren van de in het werkgebied voorkomende vogels - plaatsen, controleren en schoonhouden van nestkasten, -wanden - weidevogelbescherming - Biotoopverbetering i.s.m. de gemeente - geven van voorlichting aan belangstellenden - organiseren van vogelwandelingen en lezingen - opze Bezoek de website van Vogelwerkgroep Gemert


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht