Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Lome lente

Roos Tol | woensdag 18 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 311x

Het is warm en droog en ogenschijnlijk een “saai” seizoen, deze Beleef de Lente. Na jaren van krakersrellen, bizarre bouwsels, moord, overspel, partnerruil, een lamme bosuil, nijlganzen in een zeearendennest (en een spectaculaire sprong naar beneden) gebeurt er… niets?

Géén broedsel, nest elders, laat broedsel, tweede-kans-nest. Gierend muizentekort. Droogte. Herstarters en nieuwkomers. Oh, drama is er zeker. Maar het is “klein” drama, ingetogen; er hoeft geen “Waarschuwing: mogelijk schokkende beelden” bij.

Verveling is menselijk

Nu was dat hier bij de vijver nooit het geval, zelfs niet toen de marter op bezoek kwam. De vijver is een beetje het Vrijthof, de Vrijplaats van BDL.
Waar ook buurvrouw merel wier eitje door een naburige koolmees werd aangepikt, even op adem kan komen voordat de volgende broed-shift begint.

“Saai” is een typisch menselijke beleving. Zomaar gezapig doorkabbelen is voor veel mensen niet genoeg. Ze willen spanning, sensatie. Ze willen naar een kermis, in de achtbaan of bungeejumpen vanaf een brug. En anders willen ze kijken naar andere mensen die zulke dingen doen of al die en andere ellende beleven – op TV. Elke avond raak!

De vogels die “gewoon” ongestoord, samen, hun eieren leggen, jongen krijgen, nakomelingen de wijde wereld in begeleiden en dan eventueel eens rustig over een tweede, derde broedsel gaan denken - die vinden het leven nooit “saai” ; ze moeten elk moment alert zijn en alle mogelijke moeite doen om het eten bij elkaar te krijgen.

Brood en spelen

Als het nu lijkt alsof ik denk dat voor vogels het leven geen lolletje is, dan geeft dat een verkeerde indruk.
We zien de vogels ook “vrije tijd” beleven.
Knuffelen, naar de spa, uit eten, op stap met de kleintjes.
En: spelen.
Met name de kraaiachtigen staan erom bekend dat ze zich vermaken met spel. Met elkaar, of leuk een robbertje vechten met buurman roofvogel, sleetje rijden, mensen noten op de kop gooien - dat soort gein.
Ze kunnen het zich veroorloven: ze zijn alleseters, ook bij schaarste komen ze aan hun basisbehoeften. Als je alléén maar wormen eet, of insecten, ja dan onderga je moeilijke tijden zonder een momentje “verveling”.

Zou de Piramide van Maslov dan niet alleen maar voor mensen gelden?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs