Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Locatie, locatie, locatie!

Linda Persoon | zaterdag 3 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 541x

Kent u ‘De Grote Verhuizing’ met Phil en Kirstie? In dit Engelse tv-programma, oorspronkelijk getiteld ‘Location, location, location’, helpen de presentatoren kopers hun droomhuis te vinden. Dan blijkt dat alles om de juiste locatie draait. Gelukkig hebben onze valken hun toplocatie al gevonden!
Bron: WMD

En een toploactie, dat is het zeker! Onze torenvalken hebben hun nestkast op de watertoren van het Drentse Hoogeveen. Deze watertoren, met een inhoud van 300.000 liter water, stamt uit 1928 (in 2020 grondig gerenoveerd) en is de laatst werkende watertoren in Drenthe. De toren heeft een hoogte van ruim 38 meter, de nestkast van de torenvalken bevindt zich op 28 meter hoogte.  De watertoren staat midden in Hoogeveen maar is omringd door het waterwingebied, sportvelden en een park. Ideaal dus voor de torenvalken om hun kostje bij elkaar te vangen.

Al 40 jaar torenvalken

De torenvalken van Hoogeveen zijn nu voor de tweede keer te volgen bij Beleef de Lente (en daarvoor al via een livestream van WMD Drinkwatervoorziening). Vorig jaar werden hier vier jongen groot gebracht uit een legsel van vijf eieren. Wat zouden we dit jaar mogen meemaken? Volgens de website van WMD werd de eerste nestkast op deze toren door medewerkers van de gemeente Hoogeveen geplaatst, waar de watervoorziening toen onder viel. Later werd het bedrijf overgenomen door WMD en past een torenvalkkast nog steeds uitstekend bij hun visie; het winnen van water uit duurzame bronnen en het stimuleren van biodiversiteit en gevarieerde natuur. Feit is dat er al meer dan 40 jaar torenvalken op de watertoren broeden, hopelijk volgen er nog vele jaren!

Een paasei?

Voor dit seizoen zijn de vooruitzichten in ieder geval positief. Vrouw en Man Torenvalk laten zich veelvuldig in de kast zien, er vinden prooioverdrachten en paringen plaats én er is al gezien dat Vrouw Torenvalk een nestkuiltje aan het graven is. Zouden we dit weekend een (paas)ei kunnen verwachten? Kijkt u mee?

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs