Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: De 2 kuikens uit Maria Hoop, kijken mij verwondert maar heel rustig aan

Door Leo Daanen
Stork

Limburgse Vlaai

Leo Daanen, STORK | dinsdag 30 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 802x

Mijn vorige twee blogs waren wat aan de droevige kant, maar ook daar moeten we eerlijk in zijn en dus ook kenbaar maken. Het is niet allemaal goud wat er blinkt. Maar we gaan nu weer even naar de leuke kant van het ringen van jonge ooievaars. Een wat lang verhaal, maar dat mag voor een keertje !
Foto Leo: Amy Haustermans 11 jaar, met haar geadopteerde jonge ooievaar (Amy) 6E455. Even snel op haar schoot voor een foto als bewijs, Trots als ze was ;-)

Prachtig weer.

Ons laatste nest van dit seizoen, tenminste ik geloof niet dat er nog eentje bij komt, hebben we afgelopen zaterdag geringd. We kregen het verzoek van een paar mensen die helemaal hoteldebotel zijn van de ooievaars. Leo, eindelijk na 8 jaar (want zolang staat het nest al) hebben we jonge ooievaars in Limburg zegt Dré Gielen aan de telefoon. Samen met wat andere vrijwilligers, Wim, Geco en Ger wilden ze graag dat wij de kuikens zouden komen ringen. Na een controle via aangeleverde foto’s even bekeken of ze oud genoeg waren, hadden we afgelopen zaterdag 27 juni een afspraak gemaakt. Het weer leek erg slecht te worden, maar het was ons blijkbaar gegund, want we hebben prachtig weer gehad.

Petekindje

Maar even nadat ik met Dré afgesproken had, belde Wim mij op. Leo we hebben voor zaterdag afgesproken, maar nou heb ik nog een dringende vraag aan je. Ik heb een petekindje Amy Haustermans en die wil ik heel graag verrassen, zou jij daarin mee willen spelen. Ik zei meteen volmondig ja, terwijl ik nog niet wist hoe of wat haha. Maar Wim vertelde mij dat Amy (11 jaar) erg gek is op vogels en dat ze onlangs met haar verjaardag een verrekijker heeft gekregen. Ik heb een ideetje zegt Wim, ik maak een envelop en doe daar € 7,50 in en dan kan Amy een jonge ooievaar adopteren en verder zeg ik niets en laat het aan jou over Leo. Nou geweldig toch, dus ik zei dat komt goed Wim en heb al meteen een veer, braakbal, kaartjes met ooievaars, ooievaars boekje (Stork) en wat Vogels junior (VBN) boekjes klaar gelegd bij mijn ringspullen.

Maria-Hoop

Zaterdag, zus Maria opgehaald en met z’n tweeën op naar, ja hoe toepasselijk kan het ook zijn, Maria-Hoop in Limburg haha. Daar na 1 uurtje rijden punctueel om 10.00 uur aangekomen werden we eerst bij Dré en zijn vrouw Hilde warm op zijn Limburgs ontvangen. Na een heerlijk kop koffie, op naar de plaats waar het nest staat. Je komt straks toch nog wel even een kop koffie drinken hé Leo, met een broodje erbij zegt Hilde, ja dat doen we wel. Op de plek aangekomen en met iedereen kennis gemaakt te hebben, stapte Amy direct op mij af, met de envelop met tekst van Peetoom Wim in haar handen. Ze overhandigde netjes met alsjeblief dit is voor u, de envelop en stapte weer terug. Ik heb de envelop voorgelezen en gezegd dat wij dit heel erg leuk vonden. Ik zei maar straks na afloop heb ik nog wat spullen voor jou, dus niet meteen naar huis gaan hoor.

Amy 6E455

De hoogwerker kwam en we zijn direct naar het nest gegaan, de twee jonge ooievaars van het bed afgehaald en mee naar beneden genomen. Daar heb ik Amy even bij mij geroepen en mocht ze naast mij zitten en kiezen welke ring ze wilde en welke ooievaar ze naar haar vernoemd wilde hebben. 6E454 en 6E455 waren de ringen die we hadden, ik zeg je mag kiezen welke wil je. De keuze was snel gemaakt 455 zei ze meteen en de eerste ooievaar kreeg deze ring, die ze zelf mee aan mocht brengen. Je had dat snuitje moeten zien, zo trots als een pauw, nou in dit geval als een ooievaar haha. Na vele foto’s heb ik ze even laten gaan zitten en heb “ Haar kleine Amy  455” even op schoot gegeven en wat een trots joh, geweldig dit. Zondag sprak ik, haar moeder Laura nog en ze vertelde nog wat moois. Amy kwam bij me en zei, Mam daar heb ik echt soms van gedroomd, dat ik een jonge vogel vast mocht houden en nu was het ook nog een jonge ooievaar. En hij voelde zo heerlijk donzig en zacht aan en heerlijk om even mee te knuffelen. Geweldig toch, hier krijg ik het spontaan warm van haha.

Limburgse gastvrijheid

Ooievaars terug naar het nest en na de overhandiging van de nodige spullen aan Amy, die dol gelukkig was,  hebben we van iedereen afscheid genomen. Maar toen nog even naar Dré en Hilde een kop koffie drinken. Daar aangekomen stond mevrouw des huizes Hilde ons al op te wachten. Kom maar ik heb de tafel al gedekt zegt ze. Nou wij stonden perplex, hier zie je nu dus echt de Limburgse gastvrijheid voor je neus. Een tafel gevuld met heerlijke broodjes, ruime keuze aan beleg, gekookt eitje, tomaatjes, vleeswaren enz. Tsja en een Limburgse tafel zonder Limburgse vlaai, nee hoor dat kan niet. Nou zo zie je maar dat ik blij ben dat ik ook in Limburg mag ringen haha. Super bedankt nog allemaal en ja hoe kan je nou mooier je laatste ooievaarsnest ringen van dit seizoen afsluiten, nou gewoonweg niet !!

Groetjes, Leo

Foto Leo: De brief van Amy, geschreven door Peetoom Wim en de geweldig mooi gedekte tafel door Hilde voor de lunch, Heerlijk en wat een gastvrijheid zeg !!

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs