Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Liefde in de lucht

Puk van Eijk | maandag 27 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 873x

Het begint er eindelijk wat rooskleuriger uit te zien voor ons mannetje Gekraagde Roodstaart en daardoor dus ook voor ons! Toen het vrouwtje zich vanochtend eindelijk weer liet zien kon ons geluk niet op. En waarschijnlijk is het mannetje het daar helemaal mee eens!

Toen het vrouwtje zich een paar dagen geleden vluchtig aan ons liet zien, leek het de goede kant op te gaan. Maar vervolgens bleef het weer een paar dagen gevaarlijk stil van haar kant. Het mannetje daarentegen geeft niet zomaar op. Hij blijft elke dag trouw zijn toekomstige nestje bezoeken en bewaken. Op een gegeven moment waren het zelfs 54 bezoekjes op één dag! En gelukkig, vanochtend kwam het vrouwtje weer op bezoek en deze keer bleef ze een stuk langer! Zou zijn doorzettingsvermogen dan eindelijk vruchten gaan afwerpen?  

Lente in je bol

De lente is inmiddels helemaal begonnen en overal om je heen zie je verschillende dieren druk in de weer met nestjes bouwen en om elkaar heen dansen. In de slootjes langs de weilanden, zie ik de donzige kuikens zwemmen, van onder andere ganzen en meerkoeten. Ook al zijn vogels een hele andere soort dieren dan mensen, ook zij gaan op een gegeven moment op zoek naar een partner. En dit kan, net zoals bij ons, best een hele opgave zijn die de nodige afwijzingen met zich meebrengt.   

Wat is baltsgedrag?

Elke vogelsoort heeft andere paringsrituelen en andere manieren van baltsen. Baltsgedrag betekent eigenlijk het gedrag wat dieren vertonen om partners aan te trekken, wat uiteindelijk tot paring kan leiden. Misschien heb je weleens de paringsdans van Futen gezien, wat een mooi gezicht! Ze rennen dan met z'n tweeën over het water, waardoor het net lijkt alsof het water in ijs is veranderd. Paradijsvogels, die hier overigens niet voorkomen, staan bekend om de prachtige dansen en rituelen die ze opvoeren om een vrouwtje te verleiden. Het parings- en baltsgedrag kan soms een lang proces zijn, waarin het vrouwtje uiteindelijk zal besluiten of ze voor het mannetje kiest. Sommige vrouwtjes kunnen best kieskeurig zijn, zoals je bij ons (hopelijk toekomstige) stelletje Gekraagde Roodstaarten, al hebt gemerkt.

Grote nestgaten

Het baltsen van het mannetje Gekraagde Roodstaart lijkt al een beetje te zijn begonnen. Een onderdeel van de balts van het mannetje is dat hij zijn vleugels spreidt voor de nestopening. Dit is ook één van de redenen dat Gekraagde Roodstaarten de voorkeur geven aan nesten met een redelijk grote opening. Het zijn echte holenbroeders en je kunt je voorstellen dat in de natuur, nesten met grote nestgaten nog best lastig te vinden zijn. Gelukkig hebben wij er eentje voor ze op maat gemaakt, klaar voor gebruik!

Kieskeurig

Wat waren wij, als team Gekraagde Roodstaart, vanochtend blij om het vrouwtje weer te zien. Het mannetje was al de hele tijd druk in de weer en luid aan het zingen. Toen het vrouwtje zich dan uiteindelijk in de opening liet zien, begrepen we waar die zich zo druk om maakte. Deze keer bleef ze een stuk langer dan de vorige keer en we zagen zelfs hoe ze een toch best wel grondige inspectie uitvoerde. Terwijl het vrouwtje binnen de boel eens goed aan het bekijken was, kwam het mannetje regelmatig ongeduldig langs. Op een gegeven moment kwam hij zelfs met zo veel kabaal in de opening staan, dat het vrouwtje ervan leek te schrikken en even terugdeinsde. Het leek net of hij wanhopig vroeg of ze hem gauw uit zijn lijden wilde verlossen en nu alsjeblieft bij hem wil komen wonen.

Klik hier om het clipje te zien van dit vrouwelijke bezoekje. 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gekraagde roodstaart Alle Beleef de Lente blogs