Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Levenslicht!

Bernice Goffin | zondag 30 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 202x

Na lang wachten, keren en eier(f)luisteren is het dan eindelijk zo ver: vannacht rond 2 uur zag het eerste kuiken het levenslicht. Welkom K1!
Man kerkuil is erg betrokken bij zijn vrouw en gezinnetje.

K1?

Kijkers die al langer meekijken met Beleef de Lente zijn ongetwijfeld al goed bekend met de kuikenbenamingen, maar voor de nieuwe kijkers leg ik het graag nog eens uit. Vanwege het leeftijdsverschil zijn de jonge kerkuiltjes relatief goed uit elkaar te houden. Het eerste kuiken wordt dan altijd ‘K1’ (kuiken1) genoemd, het eerstvolgende kuiken K2 enzovoort. We zullen de komende tijd gaan zien dat de kuikens van elkaar te onderscheiden zijn, niet alleen in uiterlijk maar vaak ook in gedrag. Er beginnen zich al snel karaktertjes te vormen.

 

Het levenslicht

In de clip is goed te zien hoe het kuiken uit het ei komt. Om 2 over 2 ’s nachts is het ei volledig gebarsten, maar om je als klein frummeltje uit die stevige eierschalen te werken is nog niet zo makkelijk. Gelukkig helpt vrouw kerkuil een handje door wat van de eischaal te verwijderen. Het kuiken kan in principe de eerste dag nog teren op de voedingsstoffen uit de eidooier en heeft nog niet veel voedsel nodig. Toch hebben we gezien dat K1 na enkele uren al sterk genoeg was om kleine stukjes vlees aan te nemen van moeder kerkuil. Een goed teken dat K1 een kerngezond kuiken is en snel is bekomen van zijn ontsnappingstruc uit het ei!

 

Een betrokken man

Het is mooi om te zien hoe betrokken man kerkuil is bij zijn kroost. Hij komt regelmatig kijken bij de eieren en het kuiken en probeert soms zelfs een eitje naar zichzelf toe te rollen. Hoewel dit ongetwijfeld goed bedoeld is, weet vrouw wel beter: zij kan het beste voor de eieren en jongen zorgen. Zodra ze doorheeft dat haar man met een eitje aan de haal gaat neemt ze het weer zachtaardig terug. Zie bijvoorbeeld de fotostrip onderin dit blog. De belangrijkste taak van man kerkuil blijft het leveren van voedsel, wat hij tijdens de broedperiode goed heeft gedaan. Ook nu liggen er nog wat muizen op voorraad zodat vrouw al van start kan gaan met voeren. Maar naarmate er meer kuikens uit het ei gaan komen zal hij wel steeds meer moeten aanvoeren.

 

De eiwekker

Eén ei uit, maar nog zes eieren te gaan! De komende tijd zal waarschijnlijk ongeveer om de dag een eitje uitkomen. Het eerstvolgende kuiken wordt dan dus grofweg in de nacht van maandag op dinsdag verwacht. Maar iets eerder of later kan natuurlijk ook. Vast staat in ieder geval dat het een drukke en prachtige tijd gaat worden om mee te kijken, dus ga er goed voor zitten en neem nog een extra bakje popcorn!

1: Man kerkuil rolt op een onbewaakt moment een eitje onder vrouw vandaan. 2: Vrouw krijgt er lucht van. 3: Vrouw komt in actie. 4: Vrouw kerkuil neemt het eitje voorzichtig terug.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs