naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Live

Ooievaar

Live

Steenuil

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Binnenkort

IJsvogel

Binnenkort

Koolmees

Vandaag weer veel nieuwe filmpjes!   *   HAVIK op bezoek bij zeearendnest   *   Leesvoer: er staan nieuwe weblogs klaar!
Toon alle blogs & vlogs

Door Pascal Stroeken
BDL vrijwilliger STONE

Levensgenieters

Pascal Stroeken, STONE | dinsdag 14 maart 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 331x

Waarom zien we de steenuilen de laatste dagen overdag zo weinig in de kast? Zouden we, nu het voorjaar gestaag vordert, juist niet mogen verwachten dat man en vrouw zich lekker samen opsluiten in hun slaapkamer? Het antwoord is simpel: de lente is begonnen!

Uiltje knappen in de zon

Natuurlijk, de lente betekent een heel drukke periode voor de steenuilen. Maar die drukte begint pas over een week of vier, vijf als de eieren worden gelegd. Lente betekent ook lekker weer, met zon en oplopende temperaturen. En daar weten steenuilen wel raad mee. Het zijn echte zonaanbidders en ze zoeken op mooie dagen als deze graag een lekkere beschutte plek in de zon op. Heerlijk chillen in de warmte. Niets menselijks is steenuilen vreemd!  

Dus waarom zou je dan de hele dag in een donkere nestkast gaan zitten. Zeker voor het vrouwtje geldt: binnenzitten kan, nee moet, straks tijdens het broeden al meer dan genoeg.

Maar ze zitten in de buurt

De uilen mogen dan wellicht een oogje toeknijpen tegen de felle zon, maar naar ongenode gasten houden ze een strak oogje in het zeil. Ze tolereren geen vreemd volk voor de deur, zoals we in het filmpje "Verrassingsaanvallen" van 12 maart prachtig kunnen zien. Met een paar doelgerichte flitsacties vegen ze hun stoep schoon en laten zien wie de baas is.

Verwachting voor deze week

In deze tijden van peilingen en voorspellingen waag ik me er ook maar eens aan. Volgens de weermannen en -vrouwen houden we de komende dagen mooi weer. Grote kans dat we de uilen dus maar sporadisch voor de lens krijgen. In het weekend wordt het wisselvalliger en dan kruipt het stel vermoedelijk weer gezellig samen in de kast. Om saampjes weer een beetje te dutten en te kroelen op z'n tijd. Want het zijn immers levensgenieters!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht