Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Leven en dood bij de kauwtjes

Mark Hessels | woensdag 19 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 502x

Dit blog zou eerst over eten en groeien gaan, maar om nu helemaal niets over het gestorven jong te zeggen, gaat ook wel wat ver. Daarom ook even aandacht voor de dood, maar daarna weer vooral voor al het leven in de kast.
Vrouw draagt het gestorven jong weg van het nest

Soms kan het snel gaan

Maandagochtend zag ik nog 4 enthousiast gestrekte nekjes als M of V binnen kwam, maar in de loop van de middag haakte 1 van de 4 duidelijk af en werd steeds minder levendig. Eind van de middag werd duidelijk dat hij/zij niet meer leefde. Naar de oorzaak kunnen we slechts raden. Allerlei theorieën kwamen omhoog, maar we weten het simpelweg niet. Wat we wel weten is dat sterfte onder nestjongeren een heel normale gebeurtenis is. Niet het leukste deel van zo’n nest volgen, maar het hoort er wel gewoon bij.

V heeft het dode jong al vrij snel aan de kant gelegd en dinsdagochtend heeft ze het naar buiten gedragen; waarschijnlijk om de kans op ziekte in de kast of het aanlokken van aaseters te verkleinen.

 

Eten, eten en nog eens eten….

Vier, en nu dus nog drie trechtertjes steken als een bosje tulpen omhoog zodra M of V de kast inkomt. De reactie is puur instinctief; ze kunnen immers nog niet eens zien wat er binnenkomt, maar ook dat gaat nu snel veranderen. In tegenstelling tot de eerste paar dagen zijn ze al wel sterk genoeg om hun bekjes mooi omhoog te houden. Voor M en V een niet te weerstane verleiding om er iedere keer weer wat te eten in te stoppen.

Op woensdagochtend, bij het verschijnen van dit blog zijn de 3 jongen 9,2-9,7 dag oud. Vanaf de 8e dag beginnen de ogen langzaam te openen en dat is nu ook al een beetje te zien. Rond de 14e dag zullen ze volledig open zijn. We zullen ook gaan zien dat het bedelgedrag dan verandert van domweg blind je hoofd omhoog steken naar echt gericht bedelen.

 

Groeien, groeien en nog eens groeien

De jongen kwamen met ongeveer 10 gram uit het ei, terwijl een volwassen vogel ongeveer 250 gram weegt. Er moet dus heel wat gegroeid worden en dat allemaal slechts in ongeveer een maand tijd.

Tussen dag 5 en 12 maken de jongen een enorme groeispurt van ca. 30 naar ca. 180 gram. Dat is ruim 20 gram per dag. Daar moet heel wat eten voor naar binnen (en ook heel wat ontlasting voor naar buiten).

In de grafiek hieronder zie je hoe ongeveer de gewichtstoename verloopt in de maand dat ze in de kast zijn. Het eerst en tweede kuiken (de 2 bovenste grafieklijnen) groeien in het begin duidelijk harder en kunnen tot voorbij dag 20 wel 20-30 gram zwaarder zijn dan hun brusjes, maar zij worden op het eind vrijwel altijd bijgehaald door de jongen die later uit het ei kwamen.

Behalve groeien in gewicht zien we de laatste dagen ook uiterlijke veranderingen. Het openen van de ogen had ik al genoemd, maar je ziet ook steeds duidelijker de grijze donsjas tevoorschijn komen. Over een paar dagen kan de kleurencamera hier wel weer uit 😜.

 

Over dat voeren is ook een prachtige clip gemaakt. Via deze link kun je er rechtstreeks naar toe.

Eten, eten, eten...!! (L) en als resultaat daarvan groeien (R)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs