Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Lepelaars op trek boven de kust bij Bloemendaal / Johan Stuart

Door Johan Stuart
Landschap Noord-Holland

Lepelaartrek nog in volle gang

Johan Stuart | dinsdag 7 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 787x

Vanwege de verontrustende berichten over het lage aantal lepelaars in de kolonie aan de Liede, vroeg ik mij af hoe het zit met de trek van de vogels vanuit het zuiden.
Totaal aantal getelde lepelaars alle telposten. Bron: trektellen.nl

Wat leren de trektellingen ons?

We weten dat de eerste lepelaars in februari al in de kolonie arriveren. In maart wordt het steeds drukker. Maar komen er ook nog vogels in april en in mei aan?

Daarom maar eens gekeken op de website trektellen.nl waar honderden vogelaars hun tellingen van trekvogels bijhouden. En dat levert een interessant inzicht op. De meeste lepelaars moeten nog in Nederland arriveren!

Eerste piek viel dit jaar laat

De eerste figuur toont van alle telposten in Nederland het totaal aantal getelde lepelaars per dag. In 2018 en 2019 zie je een piek eind maart, in 2020 viel die piek op zondag 6 april. De dag dat ik zelf op Telpost Parnassia bij Bloemendaal aan Zee telde. Ik moet zeggen dat het grote indruk op mij maakte: grote groepen lepelaars die boven de zeereep naar het noorden zwoegen. Een heel fraai gezicht.

Helft moet nog arriveren

Als je naar de uurgemiddelden van de laatste 20 jaar kijkt in de grafiek hieronder, zie je dat dat in 2020 hoger is dan ooit. Bijna 0,6 vogel per uur. Uit het grafiekje met het totaal aantal per voorjaar blijkt dat de laatste jaren rond de 4000 vogels vanaf trektelposten werden geteld. Dat totaal zegt niets over de populatie, want er zitten ook dubbeltellingen in en lang niet alle dagen wordt er geteld. Maar toch kan je daaruit wel afleiden dat er nog heel wat vogels moeten arriveren. De telinspanningen zijn elk jaar ongeveer gelijk.

Trek erg afhankeijk van het weer

De trek van de lepelaars is erg afhankelijk van de weersomstandigheden in het gebied waar ze vetrekken, bijvoorbeeld West-Afrika en Zuid-Europa. Bij harde noordenwind zullen ze aan de grond blijven. En treffen ze mindere weersomstandigheden onderweg? Dan passen ze hun reisschema aan. Ze blijven dan bijvoorbeeld in Frankrijk langer hangen voordat ze verder trekken.

En nu maar hopen dat er nog meer lepelaars naar de Liede komen.

Uurgemiddelde en totaal aantal lepelaars per voorjaar. Bron: trektellen.nl

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs