Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Lentekriebels!

Meino Zondervan, It Fryske Gea | donderdag 21 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 946x

Na sombere dagen komt zonneschijn en gelijk barst het los. Trekvogels wachten zo’n periode van slechtweer af en zodra het opknapt vertrekken ze richting broedgebied. Vaak ‘s nachts. Je stapt ‘s morgens op je fiets richting het werk en ineens hoor je overal de tjiftjaf. Welkom terug!

Spectaculaire klapper

De spanning neemt bij onze webcamhelden ook gelijk toe. Ze zijn actiever als de zon schijnt. Afgelopen dinsdag was zo’n prachtdag. Er was niet eens zoveel te zien voor de camera’s, maar des te meer te horen. Hele conversaties hadden zeearend en havik met elkaar. Je hoorde ook takken breken.

De haviken zijn uiterst fel, maar de zeearend laat merken dat zij niet langer de dominantste predators zijn. Het mannetje welteverstaan, want mevrouw arend zit ongeveer sinds 15 maart te broeden op een groot ‘storm-proof-nest’. Dit heb ik kunnen zien vanuit het veld, na een bloggers bijeenkomst van It Fryske Gea.

De zeearend is te groot voor een directe confrontatie, dus moest een nest bezoekende buizerd het ontgelden. Allemachtig wat een spectaculaire klapper! In slow-motion was te zien dat de buizerd het aan zag komen en opsprong bij de botsing. Dat we van degelijke beelden getuige mogen zijn is fantastisch!

Gouden greep

As we speak is het even rustig voor de camera’s, maar horen we de haviken wel kekkeren. Er is overigens, naast het kleinere grut als specht, boomkruiper e.d. genoeg te zien. Zoals ik al eerder beschreef krijgt het havikvrouwtje steeds meer binding met het nest. Het mannetje merkt dat en krijgt ook lentekriebels, de paringen nemen toe. De webcam op de plukplaats is een gouden greep in deze en legde dit tafereel enkele keren vast. Veel kijkers onder ons hebben ook al langer binding met het nest, zouden daar de lentekriebels ook toenemen?

Meer weten over blogger Meino Zondervan >>


It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. We hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren we meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van 20.000 hectare. Dit doen we niet alleen. We worden gesteund door 37.000 leden! Bezoek de website van It Fryske Gea


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Havik Alle Beleef de Lente blogs