Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Lente in de kop?

Arda van der Lee, STORK | donderdag 25 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1181x

Voor de meteorologen begon de lente op 1 maart. Voor de gewone mens op 21 maart. Een paar dagen geleden dus. En is de lente voor de ooievaars al begonnen?

Op veel nesten zijn de vaste bewoners nu echt wel terug. Op deze nesten betekent de lente allereerst: slepen met takken en kunstig de weerbarstige takken in het nest vlechten. Maar dan moet je het wel samen eens worden waar die tak het beste past. Kijk maar naar het filmpje gehakketak.  

Prachtige bekroning

Dat de ooievaars de lente in hun kop hebben, is ook te zien aan het paren. Er wordt best veel gepaard, dit dient vooral om de band tussen man en vrouw te versterken. En natuurlijk uiteindelijk om de eieren te bevruchten. Dat zou natuurlijk een prachtige bekroning zijn van het lentegevoel. We hebben wel eens het eerste ei op 21 maart gehad, maar ik denk dat we nu nog even geduld moeten hebben. Het paar op dit nest lijkt nog niet helemaal in de stemming, ze moeten nog een beetje wennen aan elkaar. Misschien is Pasen een mooi moment? Een ei is geen ei, .......   kent u het rijmpje?


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs