naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Lepelaar

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Koolmees

Live

Kauw

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Live

Havik

Eerste huiszwaluw gesignaleerd!   *   Ook vierde ei van kauw Dongen gaat verloren...   *   Tweede kuiken bij lepelaar op voorste berknest   *   Opnieuw een tweede ei bij de kauw in Dongen   *   Man steenuil deed een broedpoging
Toon alle blogs & vlogs

Door Arda van der Lee
STORK

Lente in de kop?

Arda van der Lee, STORK | donderdag 22 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 347x

Voor de meteorologen begon de lente op 1 maart. Voor de gewone mens op 21 maart. En astronomisch gezien is gisteren de lente begonnen. En is de lente voor de ooievaars al begonnen?

Op veel nesten zijn de vaste bewoners inmiddels terug. Soms pas eentje, die nog wacht op de terugkeer van zijn/haar vaste partner. Komt die niet (of erg laat in het seizoen), dan is de kans groot dat de plek is ingepikt door een nieuwkomer.  Niet getreurd, ooievaars zijn meer gehecht aan hun nest dan aan hun partner.

Veel nesten zijn al bezet door een paartje. En dan betekent de lente: slepen met takken, kunstig de weerbarstige takken in het nest vlechten en de nestkom vullen met zacht materiaal. Dat kan van alles zijn: hooi, graspollen of zelfs plastic, als het maar zacht is. Ook goed te zien op het filmpje gaat het dan toch gebeuren?

Prachtige bekroning

Dat de ooievaars de lente in hun kop hebben, is ook te zien aan het paren. Er wordt best veel gepaard, vooral om de band tussen man en vrouw te versterken. En natuurlijk uiteindelijk om de eieren te bevruchten. Dat zou natuurlijk prachtige bekroning zijn van het lentegevoel. We hebben wel eens het eerste ei op 21 maart gehad, maar ik denk dat we nog even geduld moeten hebben. Misschien is Pasen een mooi moment? Een ei is geen ei, .......   kent u het rijmpje?


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht