Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Lente

Peter de Vries, NIOO | donderdag 25 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 552x

Vanuit mijn werkplek (de ManCave) kan ik een klein stukje van de hemel zien. Noodgedwongen werk ik ook al een hele tijd thuis, en als ik eerlijk mag zijn, gaat dat eigenlijk best wel. Maar over een dag of tien begint mijn veldseizoen en stap ik mijn Cave uit, het bos in. De lente gaat beginnen!

Ook ik moest eraan geloven: niet meer op het NIOO (Nederlands Instituut voor Ecologie - Wageningen) werken, maar thuis. Dus mijn pc, beeldschermen en bureaustoel meegenomen en in mijn ManCave (lees de zolder ;-)) neergezet. Hier werk ik nu al heel wat maandjes. Achter een fraai, oud bureau omringd door letterlijk honderden vogelboeken. Allemaal niets mis mee, alleen kan ik niet zo goed naar buiten kijken. Mijn Cave heeft alleen maar een klein zolderraampje en daardoor zie ik een bescheiden stukje van de hemel.


Wageningen

Als buitenmens hou ik het op mijn zolder wel een tijdje vol, heb meer dan genoeg te doen en ik kan me goed concentreren. Maar, af en toe gaat het wel kriebelen en moet ik even naar buiten. Frisse lucht snuiven, met de blik op oneindig. Sinds halverwege 2020 wonen wij aan de uiterwaarden bij Wageningen, dus ik kan kilometers ver kijken.

Het komt dus wel goed, maken jullie je daarover maar geen zorgen. Maar toch moet ik eerlijk bekennen dat ik reikhalzend uitkijk naar de lente. En lente is voor mij bos en koolmezen. Zoals elk voorjaar zijn op het NIOO de koolmezenjongens en -meisjes al sinds enige weken begonnen met de jaarlijkse voorbereidingen voor weer een nieuw broedseizoen. Voor mij gaat er wel iets veranderen; ik mag een nieuw bos onveilig gaan maken. Verklap nog niets, dat komt de komende weken wel. Een nieuw bos, dus nieuwe looproutes, nestkasten die onvindbaar zijn en ga zo maar door. Kortom, genoeg stof voor hopelijk heel veel mooie, inspirerende en interessante blogs.


Koolmezen-lente

We gaan het samen beleven, de lente van 2021. De overige bloggers (ik stel ze dit jaar niet voor, dat mogen ze zelf doen) en ik gaan jullie meenemen en ons uiterste best doen zoveel mogelijk van het wel en wee van de koolmezen uit te leggen. Het lijkt allemaal gesneden koek, maar niets is minder waar. Geen enkele koolmezen-lente is hetzelfde; dus we zullen zeker spannende, ontroerende en vreugdevolle momenten met onze Beleef-de-Lente-koolmezen gaan meemaken.

Wij hebben er enorm veel zin in, en hopelijk jullie ook. Het spel is op de wagen, laat maar komen die lente!

Mijn zolderraampje

NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs