Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Lekker zacht

Arda van der Lee, STORK | donderdag 26 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 719x

Ook nu er hard gebroed wordt, komen pa en ma nog steeds met nestmateriaal aan. Je zou toch zeggen dat het nest wel groot genoeg is. Maar de komende weken gaat het bouwen gewoon door. Vooral zacht nestmateriaal wordt volop aangevoerd. De kostbare eieren moeten natuurlijk in een zacht bedje liggen.

De basis van een nest bestaat altijd uit grote takken en twijgen, die stevig tussen elkaar worden gestopt. Het is boeiend om te zien hoe ze samen met die lange snavels net zo lang rommelen, tot de tak precies goed ligt.

Voering

De binnenkant wordt door de ouders bekleed met aarde, graszoden en allerlei fijn plantenmateriaal. Afhankelijk van de broedplaats kunnen ook andere en vreemdere materialen, zoals stalmest, plastic, papier en vodden worden gebruikt. Als het maar zacht wordt......
De doorsnede van een nest is zo'n 80 tot 150 cm en kan na jarenlange bewoning wel 1 tot 2 meter hoog en honderden kilo's zwaar worden.

In bijgaand filmpje (bij mij in Ankeveen) worden de takken opgeraapt die door de storm de afgelopen weken uit het nest zijn gewaaid. 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs