Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Gierzwaluw

Live

Scholekster

Live

Merel

Live

Boerenzwaluw

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Lekker aan de leg

Sienna Obdeijn | maandag 19 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 400x

Hoewel de legtijd niet helemaal zeker is, liggen er sinds gisteren drie eieren in het nest. Zullen er nog meer volgen?
Torenvalk man. Foto: Jelle de Jong

Ei-stand

Mevrouw Torenvalk heeft even op zich laten wachten, maar inmiddels is ze lekker aan de leg. De stand staat nu op drie eieren. Gemiddeld legt de torenvalk vier tot zes eieren. De grootte van het legsel wordt mede bepaald door het voedselaanbod. Wanneer er veel prooidieren in de buurt te vinden zijn, zal mevrouw Torenvalk meer eieren leggen dan wanneer er weinig prooidieren te bejagen zijn. Ze wil namelijk niet dat haar kuikens straks karige maaltijden voorgeschoteld krijgen en dat het voedsel over te veel snaveltjes verdeeld moet worden. 

De broedduur van een torenvalk duurt 27 tot 31 dagen. Mevrouw Torenvalk zal beginnen met broeden na de leg van het laatste of voorlaatste ei. Mevrouw Torenvalk broedt vrijwel alleen, soms wanneer zij even haar vleugels wil strekken zal meneer Torenvalk de eieren warmhouden, zoals nu ook al af en toe te zien is.

Voor nu zal het nog even spannend blijven hoeveel eieren er bij komen en wanneer mevrouw Torenvalk begint met broeden. Welke ei-eindstand verwachten jullie?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs