Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: Ma ooievaar in Gennep op het nest, broedend op 5 eieren.

Door Leo Daanen
Stork

Legsel compleet !

Leo Daanen, STORK | dinsdag 31 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 824x

André van Duijn zegt altijd bakkers klaar, bakken maar. Wij zeggen ooievaars klaar, broeden maar haha.
Foto Leo: Screenshot van de 5 eieren, voor de duidelijkheid heb ik ze even omlijnd, 5 stuks dus en redelijk goed verstopt en het is nog niet eens Pasen ;-)

Flinke wind

Afgelopen zondag avond nog de hele avond zitten turen, maar met die flinke wind was het niet te zien. Dus maandag morgen nog even door de bestanden aan het puzzelen geweest, even dacht ik nog aan een zesde ei. Maar ze zijn er klaar mee 5 eieren is en blijft het. Gelukkig zeggen veel clubhuis bezoekers en daar sluit ik mij volledig bij aan hoor. De eileg is weer achter de rug en is dus weer volgens het boekje verlopen. Hoezo volgens het boekje Leo, hebben ze deze afgeturfd of wat bedoel je met volgens het boekje ? Nou dat is meer een gezegde, want de ooievaars leggen om de 48 uur een ei en daar hebben ze zich ook dit jaar weer mooi aan gehouden, dus “is het volgens het boekje verlopen”. Wel enigszins een uitschieter en ook eentje met een vraagteken ? Ook de legdatum van het eerste ei ligt weer heel dichtbij de andere jaren. Wacht ik pak er even wat gegevens bij dat praat wat handiger (zie hier beneden).

Turven

Al enkele jaren hou ik de gegevens bij van ons Gennepse koppel. Een webcam is dan super handig hoor, maar nog handiger is Beleef de Lente (BdL) nu. Ik kan bij BdL bestanden terug kijken en dan exact op de minuten af zeggen wanneer het ei gelegd is. Helaas is dat niet altijd zo, want zoals jullie zien staan er bij 21 maart 2020 ???? vraagtekens. Toen was er storing en zijn er dus ook geen bestanden opgeslagen, maar gezien de staatjes van al deze jaren is ook dit ei rond 23.00 uur gelegd geloof mij maar. 28 maart 01.10 uur was een beetje een uitschieter (nou letterlijk, niet figuurlijk haha) want deze had wat vertraging. Nu dus wachten tot . . . . 24 april ?? daar ergens zal in ieder geval één of meer kuikens voor de dag komen. Dat staatje laat ik jullie dan wel weer zien, want ook die heb ik bijgehouden.

Dus . . . ooievaars klaar, broeden maar !

Groetjes, Leo.

Bestand Leo: Mooi staatje hé, kost wat tijd, maar dan heb je ook wat toch !!

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs