Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Lege nesten...

Camilla Dreef | donderdag 13 juni 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 989x

Je weet dat het gaat komen, maar toch voel je een leegte bij de aanblik van een leeg nest. Soms laten de jonge vogels zich nog voor de camera’s zien, maar daarnaast maken ze hun eerste vluchten en ontdekken ze de omgeving.
Soms laten de jonge vogels zich nog voor de camera's zien

Vliegvlugge jongen en laatkomers

Onze jongen zijn vliegvlug. Soms brengen ze nog een bezoek aan de plek waar ze zijn grootgebracht, maar ze gaan nu ook de omgeving ontdekken. Dit geldt voor de meeste lepelaars in de kolonie. Het wordt stiller en stiller. De meeste nesten zijn verlaten. Maar er zijn ook nog wat laatkomers. Een aantal lepelaars met jonge kuikens en ook nog een nest met eieren. Misschien zijn het er wel meer, want ondertussen is de kolonie amper zichtbaar door al het groene blad. Het is een enorme puzzel om de nesten terug te vinden.

Nazomerpleisterplaatsen

Het is een hele mond vol, maar nazomerpleisterplaatsen zijn plekken waar lepelaars verzamelen na het broedseizoen. Hier slapen ze en zoeken ze voedsel totdat ze vertrekken naar hun overwinteringsgebieden. Jonge vogels kunnen wanhopig bedelend achter hun ouders aan blijven lopen in de hoop nog wat voedsel te krijgen, maar de ouders zitten daar niet langer op te wachten. Nu moeten ze het zelf doen. Een bekende nazomerpleisterplaats in de buurt van de kolonie is de Westhoffplas bij Spaarndam. Dat is zeker een bezoek waard als je in de omgeving bent. 

Bedankt!

Ik wil graag alle enthousiastelingen bedanken die mee hebben geholpen aan het onderzoek. Onderling werden tijdsvakken verdeeld en zo heb ik nu een prachtig overzicht van wie er wanneer heeft gebroed en wanneer en hoe vaak de jongen werden gevoerd. Leuke gegevens die ik na het veldseizoen ga uitwerken. Dat geldt ook voor mijn tellingen van het aantal broedparen en jongen. Aan het einde van het seizoen maak ik hier een verslagje van.

Wil je aan het einde van het seizoen het verslag en de resultaten van het Beleef de Lente onderzoekje ontvangen, stuur me dan je e-mailadres.

Voor nu zou ik zeggen geniet van rondhangende jongeren voor de camera’s en trek er eens op uit om ze op te zoeken bij hun nazomerpleisterplaatsen.

Camilla Dreef

Ecoloog, lepelaaronderzoeker Buitenliede en vogelaar

 

Ook zo genoten van de bosuilen op Beleef de Lente?
Sms BEDANKT naar 4333 en steun Vogelbescherming eenmalig met 3 euro.

Klaar om de wereld te ontdekken

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs