Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Leestip: Uilen 11

Pascal Stroeken, STONE | donderdag 7 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 311x

De steenuilencam heeft momenteel veel weg van slow-TV*. Er gebeurt weinig voor de camera’s; al het spannende speelt vooral (hoorbaar) achter de schermen af. Misschien moeten we gewoon tot Pasen wachten op het eerste ei? Mooie gelegenheid om er deze herfstige lentedagen een goed boek bij te pakken.

Bent u geïnteresseerd in (steen)uilen – en dat bént u! – dan beveel ik van harte het prachtige magazine Uilen aan. Uilen is een gezamenlijke uitgave van de Nederlandse uilenwerkgroepen: STONE, SKWN (kerkuil) en OWN (oehoe). Het magazine bevat toegankelijk geschreven artikelen over onderzoek en bescherming van uilen. Door de vele prachtige foto’s is het bovendien een lust voor het oog.

Extra dik, met veel steenuilen

Editie 11 (2021) is een extra dik nummer met maar liefst 160 pagina’s. Traditioneel bevat het magazine veel artikelen over de steenuil, een soort die al zo’n 50 jaar in Nederland wordt onderzocht. In een uitgebreid artikel wordt ingegaan op de pioniersjaren begin jaren zeventig van de vorige eeuw. De lezer wordt in woord en beeld meegenomen terug in de tijd, toen de Betuwe met zijn vele hoogstamboomgaarden nog een walhalla was voor steenuilen.

In Limburg volgden onderzoekers een opmerkelijk steenuilendamesduo dat ten minste vier jaren, met wisselend succes, een nestkast deelde. Hun goede documentatie ten spijt, blijven de oorzaken die tot deze unieke situatie hebben geleid toch nog een raadsel voor de onderzoekers.

In vijf artikelen worden resultaten gepresenteerd uit een intensief onderzochte Achterhoekse steenuilenpopulatie. Op basis van een 24-jarige studie krijgt de lezer antwoord op de vraag of de verwachting klopt dat steenuilenjongen in jaren met veel muizen inderdaad in betere conditie zijn. Hoe de verdeling jongens-meisjes, oftewel de sekseratio, is tussen de nestjongen wordt in een ander artikel uit de doeken gedaan. In twee artikelen komen mannen prominent aan bod: zowel steenuilenmannen als muizenmannen, waarbij alvast verklapt kan worden dat die tweede het er minder goed van afbrengen dat de eerste. Tot slot een artikel over de opvallend vele vervolglegsels van steenuilen in de populatie rond Winterswijk in het bijzondere broedseizoen 2021.

Velduil en oehoe

Een prachtige (foto)reportage over velduilen neemt u mee naar de  Groningse klei waar deze open terreinjager in zijn element is. Een paar bladzijden verder wordt u ondergedompeld in een sfeerimpressie van het ringen van jonge oehoe’s in de beslotenheid van het bosrijke Winterswijk. Voor wie zelf oehoe’s wil opsporen worden handzame tips gegeven voor een geluidinventarisatie.

Kerkuil en ransuil

Onze Beleef-de-Lente-collega’s van de kerkuil beschrijven en analyseren het bijzondere en daarmee leerzame broedjaar 2021 bij de BdL-kerkuilen. Andermaal onderstreept dit de meerwaarde van webcamobservaties. Medewerkers van Sovon staan uitgebreid stil bij het voorkomen en de populatietrend van de ransuil in ons land. Een wat heimelijke uilensoort die de aandacht verdient van onderzoekers en beschermers.

Sneeuwuilen in het poolgebied

De uitsmijter is voor de sneeuwuil. Weliswaar geen Nederlandse broedvogel, hooguit een zeer schaarse wintergast. Maar een team van onder andere Nederlandse onderzoekers heeft als bijvangst van hun ganzenonderzoek op de noordelijke toendra’s, boeiende waarnemingen kunnen verrichten aan broedende sneeuwuilen in het poolgebied. In een prachtige vertelling doen zij verslag van de complexe relaties tussen vogels en zoogdieren in deze onherbergzame streken.

Bestel nu Uilen 11!

Begunstigers van STONE hebben Uilen 11 (2021) gratis ontvangen en zullen beamen dat het magazine beslist de moeite waard is! Was u in 2021 geen begunstiger, maar is uw belangstelling gewekt? Dan kunt u het dikke en rijk geïllustreerde Uilen 11 bestellen voor slechts € 16,- (inclusief verzendkosten). Stuur een mailtje met uw naam en adresgegevens aan stone@steenuil.nl om te bestellen!

 

*Slow-TV s een term die wordt gebruikt voor een genre van 'marathon'-televisieuitzendingen van een gewoon evenement in zijn volledige lengte. De naam is afgeleid van zowel het lange uithoudingsvermogen van de uitzending als van het natuurlijke trage tempo van de voortgang van het programma.

 

Header: fragment van de cover van Uilen 11, met een prachtige foto van een velduil van Rein Hofman

Uilen 11 is alleen al voor de schitterende foto's de moeite waard! Zoals deze verrukkelijke foto van de hand van Pauline van Marle.

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs