Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Nijlgans

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Kauw

Geen broedsel

Gekraagde roodstaart

Toon alle blogs & vlogs

Helemaal leeg...

Door Lies Zandberg
Nederlands Instituut voor Ecologie / Wageningen Universiteit

Leeg nest syndroom

Lies Zandberg, NIOO | dinsdag 16 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 905x

Het is gebeurd! Na een spannende middag hebben we uiteindelijk ook het laatste jong uit mogen zwaaien. Precies op schema, na 19 dagen, zijn alle jongen succesvol uitgevlogen. En nu rest ons niets anders dan een leeg nest syndroom...
De wijde wereld in!

De laatste

Voor het laatste jong duurde het allemaal wat langer. Hij had mogelijk een zwak pootje (althans zo leek het op de beelden) waardoor hij wat later uitvloog. (Van dit pootje hoeft hij overigens in zijn latere leven helemaal niet zoveel last te hebben, in het wild komen we soms zelfs vogels tegen met maar één poot!) Hij moest nog even een paar extra vleugeloefeningen doen voor hij klaar was voor de wijde wereld. Gelukkig bleven pa en ma mees hem nog gewoon in de nestkast voeren. Erg mooi om te zien hoe zijn ouders hem met eten kwamen verleiden om uit te vliegen. Telkens even met eten voor de ingang blijven zitten, om vervolgens weer weg te vliegen. Een beetje extra motivatie kan geen kwaad! Nadat ook de laatste de grote sprong gewaagd had, kwam ma nog even een laatste keer de kast controleren of nu ècht iedereen uitgevlogen was, om vervolgens met zijn allen op pad te gaan.

Leeg-nest-syndroom?

Misschien hebben wij mensen nu last van dat leeg-nest-syndroom, maar pa en ma mees zullen dit zeker niet hebben. De jongen mogen nu dan wel uitgevlogen zijn, zelfstandig zijn ze nog niet. Nog ongeveer 19 dagen zullen ze afhankelijk zijn van hun ouders en gevoerd worden. Met de hele familie vliegen ze rond en zijn duidelijk herkenbaar door de jongen die de hele dag bedelend achter hun ouders aanzitten. 

Overlevingsvaardigheden

Deze tijd is ook zeker niet ongevaarlijk! De jongen moeten in hele korten tijd leren vliegen, voedsel zoeken en bovenal leren hoe ze predatoren kunnen ontwijken. Vooral sperwers zijn beruchte koolmezen jagers, en verantwoordelijk voor menig opgepeuzeld koolmezenjong. Er wordt dan ook gedacht dat gemiddeld maar 1 uit de 8 uitgevlogen jongen het volgende voorjaar haalt. Dit is natuurlijk hard, maar tegelijkertijd is dat ook precies de reden waarom koolmezen zoveel jongen grootbrengen. Rond deze tijd leren ze van hun ouders al deze essentiële overlevingsvaardigheden. Het snel reageren op de alarm-roepen van hun ouders hebben ze gelukkig al goed onder de knie. Die hebben ze in de nestkast al geleerd!

 

 


NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht