Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Leeg

Peter de Vries, NIOO | maandag 5 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 654x

Terwijl ik dit intik zie ik boven de uiterwaarden de sneeuw vallen. De lente lijkt mijlenver weg. Lijkt. Want drie soorten zwaluwen vliegen hier voor het huis laag over het water heen en weer. De Pinksterbloemen bloeien en de wilgen worden met de dag groener. De lente komt echt, nog even geduld aub.

De lente zit er echt aan te komen, maar het lijkt -zeker op dagen als vandaag - buiten heel erg leeg en stil. Onze boekjes (ja, wij schrijven nog alles heel ouderwets in boekjes ;-)) zijn ook nog leeg. Maar dat gaat deze week veranderen. Dan gaan we onze eerste rondes lopen. Hoewel, veel zal er nog niet aan de hand zijn.


We houden vanaf het prille begin van het broedseizoen de ontwikkeling van het nest in al onze nestkasten (vele 100-en) bij. Dit doen we op een standaard manier in al onze onderzoeksgebieden. Hiervoor gebruiken we verschillende codes:

wM       = weinig materiaal

vM        = veel materiaal, bodem bedekt

HvN      = half voltooid nest, geen veren of haren

Bijna N = bijna nest, een weinig veren of haren

N          = compleet nest met haren of veren

Omdat het nu zo koud is verwacht ik niet veel nestkasten waarin al driftig een nest gebouwd wordt. Het zal veelal wM of vM zijn, maar half voltooide nesten gaan we denk ik nog niet tegen komen. En, veel kasten zullen nu nog leeg zijn.


Ook onze opschrijfboekjes zijn dus nog leeg. Maar dat gaat langzaam maar zeker veranderen. Hieronder een foto van de nog geheel blanco pagina van nestkast 25. Nu nog maagdelijk leeg. Wat gaat er dit broedseizoen allemaal in deze kast gebeuren? Op dit moment is dat nog koffiedik kijken. De kast kan leeg blijven, er kan een Pimpel- of Koolmees in gaan broeden. Of zelfs een Boomklever kan de kast inpikken. En als er gebroed gaat worden, dan is het nog niet zeker of dat goed zal gaan. Ik zal gedurende het broedseizoen af en toe een aandacht aan deze kast gaan schenken en jullie op de hoogte houden van wat zich allemaal in deze kast wel of niet gaat afspelen. In mijn blog van volgende week een eerste update, aanstaande woensdag gaat deze kast bezocht worden en dan weet ik iets meer.


Ben je nou net als ik nieuwsgierig naar kast 25,  hou dan dit blog volgende week maandag scherp in de gaten!!
NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs