Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Lastig gesprek met M

Mark Hessels | vrijdag 5 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 142x

We hebben het allebei de laatste tijd nogal druk met onze eigen zaken, dus even bijkletsen schiet er helaas vaak bij in. Maar afgelopen week zat ie 's avonds opeens toch weer voor het raam van mijn werkplek. Ik veerde even van mijn stoel van vreugde, maar een heel makkelijk gesprek werd het niet…
M en V bij de kast

‘Hey man, ik heb je gemist de laatste weken. Ja, ik zie wel dat je berendruk bent met vrouw en eieren, maar ik ben blij dat ik je weer even spreek.’

M: Ja, het gekkenhuis begint weer van vooraf aan. Een paar weken geleden zaten mijn meisje en ik nog lekker samen in de kast. Beetje slapen, hapje eten, even paren, elkaar poetsen, rondje vliegen; je kent het wel, ‘kastje, veldje, muisje’ (redactie: volgens kennen wij deze uitdrukking als ‘huisje, boompje, beestje’). En opeens begint ze of het niet toch leuk zou zijn om dit seizoen weer een nestje te nemen. Ik probeerde nog dat we er net nog 6 de deur uit gezet hebben, maar ze bleef volhouden dat het zo gezellig was en ook belangrijk voor het behoud van de soort. Nou ja, dan smelt ik gewoon en zie het resultaat; er liggen al weer 5 eieren in het mandje.

 

‘Ja, dat heeft mij eigenlijk nog best wel verbaasd. Sowieso dat jullie zo ontzettend vroeg begonnen, maar ook dat jullie toch al weer 5 eieren hebben gelegd en misschien is er nog wel meer op komst ?’

M: Ja, dat is voor mij ook altijd een beetje een verrassing. Zoals je weet hebben bij uilen de vrouwen de ..uhh… broek aan en uiteindelijk bepaalt zij wanneer het genoeg is.

 

‘Ik zou haar ook ontzettend graag eens ontmoeten om te horen wat zij zoal meeweegt in die keuze voor het aantal eieren.’

M: Ja, dat hebben we gemerkt ja.

‘Uhh… hoe bedoel je ?’

M: Nou, met die rare vangpoging van jullie eind vorig jaar. Dat viel me echt vies van je tegen. Waar was dat nou goed voor?

‘Oh shit, bedoel je dat. Ja we wilden gewoon heel graag jouw ring aflezen en tegelijk ook je vrouw haar eigen ring geven. Wel lastig, maar voor wetenschappelijk onderzoek wel belangrijk en in het belang van de bescherming van de kerkuil.’

M: Maar dat aflezen had je toch gewoon ook tijdens zo’n gesprek als nu even kunnen doen? Wat zijn dat voor rare streken. Hoe lang kennen we elkaar nu al wel niet?

‘Ja in jouw geval is dat wel zo ja, maar dat werkt bij de meeste uilen natuurlijk anders. Zoals bijvoorbeeld bij jouw vrouw, want die had er duidelijk geen zin in (redactie: het vrouwtje ontsnapte tijdens de ringpoging in september 2023).’

M: Ja en daar heb je het nu definitief wel verbruid, denk ik. Ik heb hemel en aarde moeten bewegen om haar te overtuigen dat de kast echt weer veilig is. Ze had het al niet zo op mensen, maar jij hebt inmiddels ook een paar strafpunten te pakken nu.

 

‘Zonde zeg, daar baal ik wel van. We doen echt ontzettend ons best om hier een mooie en veilige verblijfplek voor jullie en andere dieren te houden, met veel voedsel in de direkte omgeving in alle seizoenen van het jaar en nog een beetje extra tijdens de nestperiode.

Maar aan de andere kant snap ik het ook wel dat je vrouw het niet zo op mensen heeft. Wij maken er steeds meer een zootje van ondertussen. Er komt een kabinet aan met de meest verschrikkelijke plannen voor de natuur, de natuurherstelwet in Europa gaat het waarschijnlijk niet meer halen met dank aan Nederland en onze Duitse buren hebben plannen om 3 gigantische windmolens (redactie: van ieder 270 meter hoog!) hier vlak aan de grens te zetten. Het is af en toe om te janken. Gelukkig doen de meeste lezers van onze bloggen er alles aan om dit soort ellende te helpen voorkomen.’

M: Nou, ik heb jou ook wel eens vrolijker meegemaakt. En ik maar denken dat ik grote zorgen had, nu ik die prooien van zo’n eind weg moet zien te halen… Houd je de moed er wel een beetje in; want dit is niet bepaald het moment om natuurbescherming uit je handen te laten vallen. Wij hebben jullie nu harder nodig dan ooit. Maar ik ga er weer eens vandoor, snel op zoek naar wat te eten aan de andere kant van het bos, anders denkt m’n vrouw straks nog dat ik er een 2e gezinnetje op na houd. Sterkte met alles en we spreken elkaar weer…. Skriieeee!!’

‘En weg was M weer, met een grote schreeuw opgeslokt in de donkere nacht. Ik had weer een en ander om over na te denken…..’

Trotse ouders, vol verwachting....

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs