naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Lange aanloop

Ronald van Harxen, STONE | maandag 19 maart 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 382x

Volgens de kalender breekt deze week het voorjaar aan, op woensdag om precies te zijn. De koude en gure oostenwind lijkt ons van het tegendeel te willen overtuigen. Bij mij is dat gelukt en de vaderlandse uilen lijken er net zo over denken.

Ligt het aan het weer?

Zowel in Winterswijk als in Dongen lijkt het eerste steenuilenei nog ver weg en in den lande zijn nog maar weinig bosuilen met de eileg gestart. In sommige jaren beginnen deze al in januari. Kunnen we de schuld daarvoor alleen op het weer schuiven, of is er meer aan de hand?

Natuurlijk, temperaturen onder nul, sneeuwbuien en een snijdende ootenwind werken niet heel opwindend. Het is vast ook geen pretje met dit weer dag en nacht stil te moeten zitten, broedend op je toekomstige koters.

Extra voedingsstoffen

Toch zijn het niet primair de weersomstandigheden die bepalen wanneer een uilenvrouw besluit haar eerste ei te leggen. Vooral haar conditie telt, dat wil zeggen haar voedingstoestand. Hoe zwaarder zij is, hoe meer prooien er blijkbaar beschikbaar zijn. Het aanmaken van eieren vraagt veel extra voedingstoffen. Die moeten ook nog eens in de juiste verhoudingen aanwezig zijn. Vooral eiwitten zijn van belang, dat zijn immers de bouwstoffen voor ieder leven. 

Muizen

In deze tijd van het jaar zijn het vooral de muizen die voor eiwitten en andere voedingsstoffen zorgen. Regenwormen zitten momenteel diep in de grond, onder de vorstgrens. Hetzelfde geldt voor kikkers. Jonge spreeuwen en merels zijn er nog lang niet en zolang er geen vers groen blad aan de bomen zit, draaien rupsen zich ongetwijfeld nog een keer om in hun pop. Dat er nog geen meikvers zijn, spreekt voor zich.

Verse scheuten en eikels

Muizen dus. Daarvoor geldt uiteraard ook dat zij afhankelijk zijn van hoeveel voedsel er beschikbaar is. Knaagdieren als veldmuizen en rosse woelmuizen reageren op start van de grasgroei. Ze laten zich verse scheuten en wortels goed smaken, maar zijn minder gediend van wat er van afgelopen groeiseizoen is overgebleven. Verse grassprietjes heb ik echter tot op heden nog maar weinig gezien.

Bosmuizen gedijen goed als er veel eikels en beukenootjes zijn. 2017 was in grote delen van het land niet zo'n geweldig mastjaar. Dat laat zijn sporen na. Op de Veluwe kwamen veel meer wilde zwijnen van de honger om dan in andere jaren. De verwachting is dat er ook niet heel veel bosmuizen zullen zijn dit jaar. 

Lage gewichten

Daarmee lijken van muizen afhankelijke vogels en zoogdieren niet een heel voorspoedige start te maken dit jaar. De lage gewichten van de steenuilen die we in februari in de nestkasten aantroffen, lijken ook die kant op te wijzen. Maar misschien slaat het weer binnekort om en kunnen we de winterjas verruilen voor de korte broek. En wie weet beleven we met Pasen de eerste  'rokjesdag'. Aan mij hoeft het niet te liggen!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht