Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

La casa di mamma e papà

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 20 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 108x

Wat wil je nog meer als jonge steenuil van het leven dan een pracht van een dak boven je hoofd, een tak als speelplaats, een liefdevolle mama en een hardwerkende papa (mag ook andersom!) en bovenal een welgevulde dis. Vijftig dagen zijn ze inmiddels en nog niet weg te slaan. Geef ze eens ongelijk!

Oost west, thuis best

Zolang je kunt schuilen bij regen, kunt vluchten voor boze buren, geknuffeld wordt als je daar behoefte aan hebt en naar hartenlust (gratis) je bordje vol kunt scheppen ... wat zou je dan? In la casa di mamma e papà is het goed toeven. Bovendien, het past in de tijdgeest. In mijn jonge jaren wilde je zo snel mogelijk het huis uit, op eigen benen staan, tegenwoordig is het eerder omgekeerd. Toegegeven, het is niet gemakkelijk om aan een woning te komen. Maar dat (ietwat slappe) excuus geldt voor steenuilen niet. Er hangen op reisafstand nog voldoende lege kasten, voorzien van hedendaagse gemakken als een uitlooptak, bordes en een martersluis.

Moeders pappot

Wat hen het meeste drijft niet uit het ouderlijke nest te verlaten is - vermoed ik - moeders pappot. Wat daar al niet in zit! Sappige rupsjes en larven, knisperende meikevers, hartige veldmuizen, gemarineerde vogelbout en de laatste weken spaghetti (of pasta) in alle soorten en smaken: farfalle, lombrico, fusilli, macaroni, penne, rigatoni, orecchiette, canelloni en nog veel meer (wie kent ze allemaal?) Spreek ze uit op zijn Italiaans, met de klemtoon op de voorlaatste lettergreep: fu sil li, ca nel lo ni, lom bri co ... en het water loopt je al in de mond. 

Lombrico

Hoewel steenuilen niet kieskeurig zijn, hebben ze een uitgesproken voorkeur voor lombrico en dan in het bijzonder de variant extra lungo. Aanvankelijk knipt mama ze in kleine hapklare stukjes, later is er geen groter genot dan ze in zijn geheel tussen beide snavelhelften naar binnen te slurpen. Lekker langzaam, zodat je er extra van geniet. 900 (ja, u leest het goed) van die slierten hebben ze inmiddels naar binnen laten glijden en nog hebben ze er geen genoeg van. Wat ze buiten nog stiekem erbij snoepen, daar hebben we geen weet van. Het zou me niet verbazen als de teller inmiddels de 1000 gepasseerd is.

Trek gekregen?

Bereid met een pittig sausje komen ze nog beter tot hun recht: Lombrico picante extra lungo. Probeer het gerust eens. Verkrijgbaar in elke - niet-vegetarische - groentetuin!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs