Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs

Door Mars Gremmen

L4

Mars Gremmen | donderdag 11 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 582x

Stel je voor, je moeder heeft je net de borst gegeven. Heerlijk loom en verzadigd laat je een boertje ontsnappen. Plotsklaps wordt het aardedonker. Je moeder is met haar achterste bovenop je gaan zitten! En wie heeft al die takken in je wieg gelegd? Ze prikken gemeen in je prille babyborstje.

Misschien moet ik me wat minder inleven in de lepelaarkuikens. Het roept rare beelden bij me op.

Plakboek

Altijd weer hetzelfde liedje. Van de eerstgeborene worden de meeste foto’s en video’s gemaakt — 8mm-films, in mijn tijd — en zijn de reacties het meest enthousiast. Het tweede kind is ook nog leuk voor een paar plaatjes. Nummer drie: 'hadden we nou al een foto van hem gemaakt?'. En bij nummer vier neem je nog nauwelijks de moeite je iPhone uit je achterzak te halen.

Vier

En dan is lepelaarjong 4 — want ik spring gewiekst over van mensenbaby’s naar lepelaarkuikens — ook nog eens een beetje stiekem in het achterafnest op de berkcam uit zijn ei gekropen. Met nog zeven kuikens te gaan!

L5 kunnen we waarschijnlijk al zeer binnenkort verwachten. Als de ouders, net als de ouders op de nestcam, pas zijn gaan broeden bij het leggen van het tweede ei. Misschien ligt hij op dít moment zelfs al in zijn takkenwiegje te piepen. L6 verwachten we dan zo’n twee dagen later.

Kuikens, kuikens, kuikens

We pakken onze notities er even bij voor de vier eieren in het voorste nest op de berkcam. Achtereenvolgens 22, 24, 26 en 28 maart werden die gelegd. Ongeveer vierentwintig dagen broeden, dan kom ik uit op 15 april als datum van de ei-uitbraak van L7 en mogelijk L8. Ik was altijd slecht in rekenen op school dus ik hoop dat ik het goed zeg.

Tien kuikens hebben we dan. Het broedsucces in De Liede is groot. Dus we hopen dat het merendeel van de kuikens het tot volwassen vogel schopt!

Edit: vaste lepelaarclubhuisbezoeker en gewaardeerd onderzoeksheetmedewerker Daan heeft jarenlang ervaring met ei-berekeningen en komt tot de volgende rekensom: 'Ik tel vanaf het op een na laatste ei. Dan begint in z'n algemeenheid het broeden pas echt. In dit geval tel ik vanaf 26 maart. Laten we zeggen dat als 18 april aanbreekt, om twaalf uur 's nachts het eerste ei kan uitkomen.'

Edit 2: L8 werd op 17 maart geboren. Dan moet L7 al op de vijftiende uit zijn ei gebroken zijn. Zijn de ouders toch wat eerder begonnen met broeden.

 

Headerfoto: een van de drie jongen op de nestcam wordt gevoed. Foto daaronder: het eerste jong op de berkcam. Deze foto: de drie nestcamkuikens in beeld. Alle foto's gescreenshot op 11 maart.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Lepelaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht