Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kwartet

Linda Persoon | maandag 9 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 242x

Inmiddels liggen er vier prachtig blauwe mereleitjes in het nest. Het kwartet lijkt compleet! Of toch niet?

Op 4 mei werd ons lange wachten dan eindelijk beloond, Mevrouw Merel legde haar eerste ei.
In de daarop volgende dagen zagen we ei nummer twee t/m vier gelegd worden. En net als voorgaande jaren bleek Mevrouw Merel een dame van de klok; de eieren werden elke ochtend gelegd tussen 10.30 uur en 11.30 uur. Je kunt er gewoon voor gaan zitten met je kopje koffie!

Verrassingsei?

Met vier eieren is het legsel nu compleet. Er wordt al flink gebroed door de vrouw en de laatste twee ochtenden zijn er geen eieren meer gelegd. Of zou er toch nog wat kunnen veranderen? Dat er nu nog een ei gelegd gaat worden verwacht ik niet. Wel zou het kunnen dat er stiekem toch een vijfde ei ligt dat is gelegd zonder dat we het merkten! We kunnen niet goed in de nestkom kijken dus zekerheid is er niet. Het zou niet de eerste keer zijn dat we worden verrast met een extra ei. In het broedseizoen van 2020 werd in het tweede legsel ook een vijfde ei gelegd zonder dat iemand dat door had. Nadat moeder de eieren wat had gerold kwam het in beeld, bekijk de clip daarvan hier nog maar eens.

Kuikens

Vier of vijf eieren, voor ons merelpaar maakt het niet uit. Het broeden is begonnen en dat zal enkel door de vrouw gedaan worden. Af en toe zal zij het nest verlaten om wat te eten en de vleugels te strekken, de man zal haar ook hapjes op het nest komen brengen.
De broedtijd bedraagt zo’n 11 tot 16 dagen. Voorgaande jaren kwamen de kuikens na 14 tot 16 dagen uit, een indicatie voor wanneer we kuikens mogen verwachten.
Over 2 weken is het in ieder geval al zo ver!

Vier eitjes mooi in beeld

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs