Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Kwartet!

Renée | woensdag 1 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 810x

We hebben Man bosuil, Vrouw bosuil, een kuiken en een ei...Ja dat is toch echt een kwartet, al hadden we liever geen kwartet gehad en een extra kuiken in plaats van dat overgebleven ei...

Komt Kuukeen uit het eerste of het tweede ei?

 

Als het kuiken uit het eerste gelegde ei is gekropen dan zou dat ei 760 uur bebroed zijn, een nieuw record voor de bewoners van deze kast. De broedtijd van het tweede ei zou 692 uur zijn. Dat laatste is het meest aannemelijke. Zeker weten doen we het natuurlijk nooit, want de eieren hadden geen datumstempel, maar die 692 uur van het tweede ei komt dicht in de buurt van de gemiddelde broedtijd.

*zie tabel broedtijden*

We weten niet zeker of dit hetzelfde vrouwtje is als vorig jaar. Dat weten we pas met zekerheid als het kuiken zijn ring krijgt, het vrouwtje in de kast is op dat moment en de ringers de ring van V kunnen aflezen. Als het zo blijkt te zijn, dan is het vrouwtje nu 4 jaar.

 

Mogelijke oorzaken van het niet uitkomen van het ei:

 

Misschien is het niet uitgekomen ei niet bevrucht geweest.

Het kan ook zijn dat het eerste ei in de eerste paar dagen na het leggen te weinig bebroed is. Vrouw bosuil was in het begin van het broeden regelmatig op pad.

Er kan ook een volgroeid kuiken in het ei zitten en het kuiken is het niet gelukt om uit het ei te kruipen. (Dit is in 2017 ook gebeurd met een ei, daar zal alleen wel al een deukje in...)

We weten het pas zeker als het ei er nog ligt als het kuiken een ring krijgt (dat zal gebeuren als het kuiken ongeveer 23 dagen oud is). Dan kunnen de ringers het ei uit de kast halen en onderzoeken waarom het nog intact is en er geen kuiken uit is gekropen.

 

Maar niet getreurd!

 

De natuur is onvoorspelbaar en soms gaat er wel eens iets mis, maar alles gaat wel gewoon verder...

We hebben in ieder geval één kuiken om van te genieten. Emil, onze clipmaker heeft naast het geboorteclipje al verschillende schitterende clipjes gemaakt van het groeiende kuiken. Kijk maar eens naar "even weg en voederen" of een "warm ei", of wat dacht je van "eten en mee-eten". Heerlijk om die momenten steeds opnieuw te kunnen bekijken! 

Het kleine druktemakertje krijgt in ieder geval voldoende te eten en groeit hard. Wat via de snavel in het buikje komt, moet er ook ergens weer uit...(zie clip: eten erin, .... er uit!)

Het wordt vanaf nu alleen nog maar leuker!

De oogjes gaan binnenkort open, er gaan steeds grotere happen naar binnen, het gestuntel op die wiebelpootjes, de blikken recht in de camera...

Kortom, genoeg mooie momenten die nog gaan komen.

 

Kijk, geniet en bovenal, blijf gezond!

Renée


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs