Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto Andre Eijkenaar

Door Ben Mombarg
Beleef de Lente

“Kuukske kieken”

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | maandag 30 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 273x

In de Achterhoek is het meestal brommers kieken, maar deze dagen is het voor mij echt kuukske kieken. Als vrouw kerkuil zich omdraait, snel tellen hoeveel eieren er op dit moment nog liggen. “Zondagmiddag” nog 3 eieren te gaan en ik ben benieuwd of er morgen een ei minder is en een kuiken meer.
Foto André Eijkenaar

HET KUIKEN

Een jonge kerkuil wordt hulpeloos en vrij kaal geboren. Ze wegen dan ongeveer 13-15 gram. Het eerste geluid dat het jong laat horen, is het tsjirpen. Dit is een rinkelend geluid gecombineerd met piepende en krassende kreetjes. Al op de eerste levensdag laat het jong een zacht sissend geblaas horen.

EERSTE WEEK

Op de eerste levensdag zijn de eerste donsveertjes al duidelijk zichtbaar, maar het donskleed is lang nog niet volledig. Om warmteverlies tegen te gaan, schuilt het jong tussen de eieren. Verder wordt het warm gehouden door vrouw kerkuil.

Het jong is slechts enkele seconden in staat de kop op te richten om het voedsel van vrouw kerkuil aan te nemen. De kleur van de huid is geelrood. De buik is bolvormig en helemaal kaal. De ogen zijn gesloten en op de snavel is een gedeeltelijk versleten ei-tand aanwezig. Bij het voeren van het jong laat vrouw kerkuil een klokkend geluid horen, buigt vervolgens over het jong en houdt het jong een klein stukje muis voor.

Vanaf de zevende dag produceert het kuiken de eerste braakbal. Deze braakballen zijn lang en smal en wegen nog geen gram. De inhoud bestaat grotendeels uit haren met een enkele keer kleine botjes.

Update kerkuilen nieuwsflits

In een vorig blog niet storen graag en de menu kaart van de kerkuil deelde wij een update over de kerkuilenwerkgroep Voorne-Putten. Wederom ontvingen wij op 21 mei een foto met drie mooie grote jonge kerkuilen. Wat fijn, dat deze jongen die zo vroeggeboren zijn, op het punt staan om uit te vliegen.

 

 

Kast Spijkenisse

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs