Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kuukjes kijken

Titia Bijwaard | dinsdag 2 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 141x

De eerste drie ooievaarskuikens op het Beleef de Lente nest zijn uit het ei gekropen! En daarmee is het voor ons als nest-eigenaars ook de eerste keer dat we er met onze neus bovenop zitten (via het beeldscherm dan). Wat is het toch bijzonder om dat prille begin mee te maken!
Ma met jongen (archieffoto Albert Westerhuis)

Nestrand-barrière

In het filmpje onderaan mijn vorige blog Bijna uitgerekend is goed te zien dat die beelden via de telescoop vanuit ons huis zijn gemaakt. Op ooghoogte van het nestplateau. Maar wat er in het nest gebeurde werd door Pa en Ma keurig afgegrensd met een degelijke takkenrand. Na 33 dagen broeden konden we pas door een voedering van de ouders weten dat er in ieder geval één kuuk moest zijn. Daarna was het turen door de telescoop of ik misschien aan een beweging tussen de takken door het aantal koppies kon tellen.

 

Hoe anders is het nu

Door de blik ín het nest gaat er een hele nieuwe wereld voor ons open. Alleen al die mooie nestopbouw. De takkenrand is breder dan we van buitenaf zagen. En de nest’kom’ blijkt uit twee ringen te zijn opgebouwd waardoor er in het midden een heerlijk beschut bedje is ontstaan. Je zou er zo bij in kruipen! En die rust die het nest uitstraalt zagen we terug bij Pa en Ma tijdens het broeden. Dat vele gekroel onderling en het zorgzame schikken van de eieren. Die we eindelijk konden tellen!

Dankzij de oplettendheid van Durske en de andere kijkers weten we nu dat Pa en Ma ieder ongeveer evenveel tijd aan het broeden besteden.

Ook ’s nachts, waar het voor onze menselijke ogen eigenlijk aardedonker is, konden we nu de klok rond de ooievaars volgen. En daardoor zag en hoorde ik voor het eerst dat ‘onze’ ooievaars communiceren met hun jongen in het ei! Met als hoogtepunt hoe mooi ze samen het eerste jong dat de eischaal wist open te breken bewonderden.

Wees welkom kleine kuukjes en word maar net zo’n prachtige ooievaar als Pa en Ma!

Pa in tuin 29-04-2023 (video Titia Bijwaard)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs