Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Kuuk is geringd!

Bernice Sepers | zondag 7 april 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1155x

Gisteren was een spannende dag, want Kuuk werd geringd! En tot onze grote vreugde zat vrouw ook in de kast. Lees verder voor het uitgebreide verslag en, uiteraard, de mooie foto’s.
Kuuk en vrouw. Foto: Bart Franken

Bekende vrouw

Wat een prachtige bosuil is de vrouw! Haar ringnummer is NLA 6.191.46X. De X is eigenlijk ook een cijfer, maar het is gebruikelijk om niet het hele ringnummer te vermelden om valse terugmeldingen te voorkomen. Dankzij haar ringnummer weten we nu dat het niet om dezelfde vrouw als voorgaande jaren gaat. Het gaat echter wel om een bekende vrouw, want deze vrouw is in 2016 als jong geringd op het plateau van de Meinweg. Dat is zo’n 4 tot 5 kilometer van onze kast af. Na het wegen en het opmeten van de vleugel kon worden geconcludeerd dat deze vrouw in goede conditie is.

 

Klikkende Kuuk

En toen was Kuuk aan de beurt! Kuuk klikte tijdens het proces driftig met de snavel. Het kuiken weegt 333 gram en is daarmee iets aan de zware kant. Maar ja, wat wil je ook met zoveel muizen! De vleugellengte is 146 milimeter. Kuuk kreeg natuurlijk een ring en gaat voortaan met het prachtige ringnummer NLA 6.199.09X door het leven.

 

Heupje uit de kom?

Velen merkten al op dat Kuuk moeilijk loopt, dus tijdens het ringen is ook goed naar de poten gekeken. Rond Kuuks heupje voelden we een verdikking van vocht, dus het heupje is mogelijk uit de kom geweest. Hoe dit is gebeurd is onduidelijk. Aangezien Kuuk de poten wel kan strekken en intrekken en met de klauwen kan grijpen, is besloten om Kuuk gewoon te ringen. Het blijft de vraag of Kuuk hier volledig van kan herstellen, maar het is verder wel een gezond en alert kuiken. We houden de situatie uiteraard goed in de gaten.

 

Proost!

Na alle metingen werden de uilen weer terug in de kast gezet. Dankzij de ervaren ringers ging het hele proces razendsnel. Na het terugstoppen bleef vrouw nog wel een tijdje verschrikt in de kast liggen. Ze moest even bekomen van de schrik, dat snappen wij wel! Na een duw van Kuuk werd ze gelukkig weer wat actiever en nu is alles weer zoals het hoort.
 
Na afloop hebben we geproost op Kuuk en genoten van de gastvrijheid van Jan en Thea. En om in het Beleef de Lente thema te blijven hebben we gesmuld van een ander soort eieren. Wat een geslaagde avond!

 

Eieren! Foto: Bart Franken

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs