Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs

Kunstnesten wat een uitkomst

Roelof Speelman, Oehoewerkgroep Nederland | vrijdag 15 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 83x

Om Oehoes af en toe een handje te helpen plaatsen we soms kunstnesten net zoals bij ons beleefdelente Oehoepaar. Deze kist werd geplaatst om de oehoes weg te houden bij alle bedrijvigheid op dit terrein en ze zo een veilige en goede broedplaats te bieden.
Nestkist op het dak van de kerk. Roelof Speelman screenshot ems-it uhu-cam.

Helpende hand bieden

Oehoes bouwen zelf geen nest, nou ja behalve wanneer je een kuil uitgraven of krabben een nest maken vindt. Maar ze hebben tegenwoordig wel vaak de neiging om voor onhandige en gevaarlijke nestplaatsen te kiezen. Als je graag in zand- of steengroeves broedt (waar volop gewerkt wordt) loop je als Oehoepaar de kans op problemen. Wat vaak ten koste gaat van je broedsel. Dan kunnen we als Oehoewerkgroep de helpende hand bieden door een kunstnest op te hangen. En hier wordt regelmatig dankbaar gebruik van gemaakt.

Nog een voorbeeld

Het bekendste voorbeeld van dit moment kunnen we tegenwoordig elke dag hier live bekijken. Al vanaf 2012 maken de Oehoes met succes gebruik van deze nestkist.

Een andere nestkist hebben we geplaatst op het dak van een kerk in ons onderzoeksgebied in Duitsland. Hier had een paartje Oehoes midden in het dorp het dak van de kerk uitgezocht als broedplaats, maar door veel regen is het nest uiteindelijk weg gespoeld en verloren gegaan. In samenwerking met het bestuur en de pastoor van de kerk is besloten om een nestkist te plaatsen op het dak. Samen met de plaatselijke brandweer hebben we hier een kist kunnen realiseren. Ook hier maken de Oehoes dankbaar gebruik van en hebben al diverse jongen groot weten te brengen. Er worden regelmatig diensten gehouden om zowel de jongen als de ouder vogels te zegenen. En ook de dorpsbewoners zijn maar wat trots op hun paartje Oehoes.

 

Verschillende soorten

Die nestkisten zijn eigenlijk best heel zwaar en lomp om op te hangen in bomen. Zo hebben we ook een aantal andere opties bedacht, maar daar kom ik in een latere blog nog op terug.

De pastoor, iemand van het bestuur en de plaatselijke brandweer bieden de helpende hand.

Oehoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Oehoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs