Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: Pa is al aan het kijken of er kuikens zijn !

Door Leo Daanen
Stork

Kuikens, maar wanneer ?

Leo Daanen, STORK | dinsdag 27 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 535x

Als ooievaars broeden liggen ze echt plat op het nest, zodat je ze amper ziet. De broedtijd in Gennep begint zijn einde te naderen, meerdere kijkers willen inmiddels een barst in het ei of zelfs al een kuiken zien, maar wanneer is het zover ?
Foto Leo: Ooievaars liggen tijdens het broeden echt plat op het nest.

Broedduur 32-33 dagen.

We weten inmiddels dat de eieren zo ongeveer om de 48 uur gelegd worden en zo ook dit jaar in Gennep. Ik zal hier even een overzichtje van geven:

  • 29 maart   0.20 uur ei 1 
  • 30 maart 23.25 uur ei 2
  • 01 april   23.15 uur ei 3
  • 03 april   23.32 uur ei 4
  • 06 april     0.52 uur ei 5

omdat het ene ei net voor en het andere ei net na middernacht gelegd is, lijkt het alsof het niet om de dag is, maar dat is het natuurlijk wel, op een uurtje of 1,5 na. De broedduur is dus ongeveer 32 á 33 dagen vanaf het tweede ei geteld, omdat ze niet volop broeden op het eerste ei. Je zou dus vanaf 30 maart moeten gaan tellen en als het goed is zouden er dan 1 of 2 mei kuikens moeten komen.

Zoomen

Dus over enkele dagen is het gedaan met het wijdse blik op het Niersdal haha. Ook nog haha erachteraan, als ik nu maar geen ruzie krijg met de kijkers, Oeps. Maar we willen natuurlijk met z’n allen met de neus op die eieren zitten of niet dan ? Dus vanaf woensdag of donderdag gaan we inzoomen beste kijkers, dan gaan we het nest letterlijk de huiskamer inhalen. Het is alleen niet te hopen dat ze de huiskamer vol kakken, maar gelukkig zit er een glasplaat tussen toch ! Dus het gaat spannend worden de komende dagen en wil je de kuikens net als Calimero (wie kent hem nog dat leuke zwarte kuikentje) met een eierdop op zijn kop te zien krijgen, zal veel tijd voor het scherm door moeten brengen. Gelukkig hebben we een troef achter de hand, jawel hoor onze enige echte clipmaker Jan-Willem haha. Die maakt er wel weer een mooi clipje van, voor degene die het gemist hebben.

Voorproefje

Om alvast in de stemming te komen heb ik een mooi nieuwtje voor jullie allemaal. Even verderop in Venzelderheide bij het kantoor van Jobs4work van Geert en Karin Kroon staat ook een ooievaars nest, met inmiddels sinds dit jaar ook een camera erop. Op dat nest werden maar liefst zes eieren gelegd en inmiddels is gisteren 26 april het zesde kuiken geboren. Ik kreeg een clipje van Geert doorgestuurd en deze wil ik jullie niet onthouden en als voorproefje voor Gennep even meesturen. Groetjes Leo.

 

Video Geert Kroon: Het meest rechtse kuiken is de laatst geborene, ook te zien aan de kleur (witter dan grijzere oudere kuikens)


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs