naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Tweede ei bij de huiszwaluw!   *   Bekijk de seizoenssamenvatting van de slechtvalken in beeld en woord!   *   M en V kerkuilen hebben de kast weer voor zichzelf!   *   De jonge huiszwaluw maakt zijn eerste vlucht!   *   De drie jonge ooievaar zijn volleerde vliegers geworden
Toon alle blogs & vlogs

Door Arda van der Lee
STORK

Kuikens in beeld

Arda van der Lee, STORK | donderdag 26 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 370x

Vandaag duiken we met de camera weer dichter op het nest. We zoomen in, in blijde afwachting van het eerste kuiken dat uit het ei kruipt.

Nog een kleine week, dan kunnen we het eerste kuiken verwachten. Nu wordt er nog steeds vol overgave gebroed, diep weggedoken in het nest. Op veel nesten in Nederland zie je dat: slechts een kop die net boven de rand van het nest uitkomt. Een teken dat er gebroed wordt. Af en toe staat de oudervogel op om de eieren te keren en het zachte nestmateriaal te herschikken. Of als er een wisseling van de wacht is. 

Bij sommige vogelsoorten van 'beleef de lente', is te zien dat het mannetje voedsel brengt aan het vrouwtje. Bij ooievaars wisselen de ouders regelmatig tijdens het broeden en en heeft het vrouwtje dus alle tijd om haar eigen voedsel te zoeken.
Nu nog wel alle tijd, dat wordt wel anders als er meer hongerige magen gevoed moeten worden.

Nog 6 dagen?


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht