Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Kuikenoverleving grutto's moet omhoog

Tineke Hoekstra | vrijdag 5 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 201x

Wat een mooi toeval. Op bevrijdingsdag kwamen de gruttokuikens voor de camera’s van Beleef de Lente uit het ei. En nu scharrelen er vier pullen rond bij een schraal zonnetje. En dat is al meer dan ik als weidevogelwachter in het veld tegenkom.

Eénlingen

In de Krimpenerwaard zie ik meest éénzame bruine wollige exemplaren huppelend en springend naar insecten tussen waakzame ouders. Een dag of twee later kan ik speuren wat ik wil, maar komt er niks meer boven het gras uit….. Weg zijn ze, verdwenen!

Al langer weten ecologen dat er te weinig gruttokuikens vliegvlug worden. Het broedsucces is volgens hen te laag voor een stabiele populatie. Het probleem zit niet zo zeer in de legseloverleving, maar veel grutto’s verliezen vrijwel direct hun kuikens. Er zijn sterke aanwijzingen dat roofdieren deze kuikens opeten. Een andere factor is mogelijk voedseltekort. Een combinatie van predatie en voedseltekort zou ook nog kunnen - want zwakkere kuikens vallen natuurlijk makkelijker ten prooi dan sterke jonge vogels.

 
Struggle for life

Predatie en voedseltekort. Het is met andere woorden behelpen met de leefomgeving voor de gruttokuikens. Is het gras te kort dan loert de buizerd of de kiekendief op de lekkere snack. Is het gras te hoog en te dik dan verdwalen de kuikens in hun zoektocht naar insecten. Het is een continue struggle for life. 

Ondertussen worden er reservaten ingericht en miljoenen euro’s geïnvesteerd in onze nationale vogel. En ook doen er steeds meer boeren aan Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer (ANLb) - hebben beheerpakketten als plasdras, uitgestelde maaidatum en kruidenrijke graslanden. Maar ondanks deze inzet holt de gruttostand achteruit.

 

Doodstil

Voor de grutto is het inmiddels 5 over 12. Ook de boeren in mijn weidevogelgebied zien het verlies aan weidevogels met lede ogen aan. Als we niet opschieten dan is het hier bij ons in de Krimpenerwaard over een aantal jaren doodstil.

Al snel na het uitkomen vinden de gruttokuikens hun weg in het weiland,

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs