Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Kuikeninvasie

Claudia Leenders | woensdag 15 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 67x

Afgelopen weekend was het al proppen onder de vleugels van mama. Maar dat past nu ├ęcht niet meer. De zeven kuukjes groeien als kool en nemen langzaamaan de gehele kast over. Er speelt zich een ware kuikeninvasie af in de TV-kast.
Etenstijd in het gouden uur

De zeven kuikens zijn nu tussen de 8 en 10 dagen oud. De zevenkoppige donsberg is een stuk groter dan een week geleden. Bekijk maar eens het oppervlak dat ze innemen op het eerste filmpje nadat alle eieren waren uitgekomen, en vergelijk dat met het prachtige clipje Gouden uur van vanmorgen. Nu nemen ze wel drie keer zoveel ruimte in als vorige week! 

Flinke groeispurt

We zien dat de kuukjes flink groeien. En als we naar de cijfers kijken is het al helemaal ongelooflijk. Zodra een torenvalkkuiken uit het ei komt weegt het ongeveer 20 gram. Vergelijkbaar met een van de vele muizen die Pa en Ma langsbrengen voor de maaltijden. Nu, na zo'n 10 dagen, wegen ze al zeven keer zo veel!

In de grafiek onderaan deze pagina zie je de ontwikkeling van het gewicht van een torenvalkkuiken over de eerste 27 dagen. Vooral in de eerste twee weken groeien de kuukjes enorm snel. Daarna stabiliseert het en na drie weken zijn ze zo goed als uitgegroeid. 

Blogster Suzanne maakte twee seizoenen terug een mooie vergelijking met een mensenbaby. Deze vergelijking zie je ook in onderstaande grafiek terug met de rode stipjes. Stel je voor dat een mensenbaby net zo hard zou groeien als een torenvalk, dan zou de baby na 14 dagen al 35 kilo wegen! 

Krijgt iedereen genoeg te eten?

Menig kijker maakte zich afgelopen week zorgen over de muizenaanvoer, of V het wel eerlijk zou verdelen onder de zeven bekjes. De moeder 'weet' niet wie ze al gevoerd heeft. Geheel op instinct voert ze alle open bekjes, dus de kuikens moeten zelf vechten voor hun voedsel. Gelukkig zien we dat alle kuukjes hard roepen en dus allemaal genoeg te eten hebben!

Een valkje wordt in de eerste twee weken wel tien keer zo zwaar!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Torenvalk Alle Beleef de Lente blogs