Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kuiken-update

Jennifer Romeijn | vrijdag 7 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 89x

7 juni: de koolmezenkuikens in nestje nummer 2 zijn vandaag 16 dagen oud. Zoals Peter al schreef, verwachten we dat ze rond maandag 10 juni (dag 19) uitvliegen. Wat gaat het weer snel!

De vijf kuikens in dit nestje zijn waarschijnlijk op 22 mei uit hun eieren gekropen. Door de positie van de camera in deze (mussen)nestkast, krijgen we een heel andere kijk op het nestje en op de kuikens. Koolmezenkuikens zien we via de camera vaak vanaf boven, maar zo via de zijkant vind ik zelf ook erg leuk! Zeker toen de kuikens nog kleiner waren en ze die kleine nekjes ver uitreikten naar het eten… Erg schattig.

De oudervogels van dit tweede nestje vliegen af en aan met hapjes (clip), maar lijken soms nog niet helemaal door te hebben wat een geschikte grootte voor een hapje is. In deze clip kun je zien dat een oudervogel met een tamelijk grote snack aan komt gevlogen, waar de kuikens nogal moeite mee hebben. Het hapje gaat van de ene naar de andere snavel. De ouder koolmees blijft het hapje stug aanbieden, en uiteindelijk lijkt een van de kuikens het weggeslikt te krijgen.  

 

Binnenkort uitvliegen

Door al dat eten zijn de kuikens goed gegroeid. Ze lijken ondertussen al op kleine koolmezen en zijn lekker actief in de nestkast. Uitvliegen zit er echter nu nog niet in, ze moeten nog een beetje doorgroeien. Vooral hun slagpennen zijn nog niet uitvlieg-klaar. Vanaf dag 17 trekt vervolgens de mondhoekplooi terug en verdwijnt die brede snavel. Leuk detail om de komende dagen op te letten!

Een paar dagen geleden kregen we via een buitencamera zicht op de buitenkant van de nestkast. Zo gaan we het uitvliegen goed kunnen volgen :). Kijken jullie mee?

Wat groeien de kuikens hard!

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs