Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kuiken-update

Jennifer Romeijn | vrijdag 15 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 784x

Onze zes koolmeeskuikens zijn nu elf respectievelijk tien dagen oud. Hoe gaat het nu met ze? Tijd voor een update!

Kuikens

Sinds mijn vorige blog zijn de kuikens weer flink gegroeid. Ze lijken steeds meer op echte koolmezen. Vorige week begonnen de vleugelveren net te groeien en hadden de kuikens hun ogen nog dicht. Inmiddels hebben ze al heuse vleugels, gaan hun ogen steeds een beetje verder open en laten ze zich steeds meer horen!  

De kuikens zelf groeien gestaag door. Ze passen nog net met z’n zessen in de nestkom, maar het wordt steeds voller. Moeder slaapt ’s nachts nog in de nestkast en houdt de kuikens nog warm, maar vaak zie je er al een kuikenhoofdje onderuit piepen. Overdag rekken de vogeltjes zich vaak even lekker uit of gaan ze over hun broertjes en zusjes heen liggen. Voor ons handig, wij kunnen zo eens goed naar ze kijken.

Wat kunnen we de komende dagen verwachten? De kuikens en hun veren zullen nog verder groeien en de kuikens zullen uit de nestkom gaan klimmen en ondernemend worden. Ze zullen vlieg- en spieroefeningen gaan doen en met hun vleugels gaan wapperen. Dit zijn zeer belangrijke bezigheden, die vleugels moeten straks wel goed werken natuurlijk.

Houd de camera’s rond 22 – 25 mei goed in de gaten! We verwachten dat de kuikens rond deze tijd gaan uitvliegen. Ze hebben dan namelijk 18 – 21 dagen in het nest gezeten, dit is de periode die koolmeeskuikens gemiddeld in het nest doorbrengen. Nadat de kuikens zijn uitgevlogen staan ze er echter niet direct helemaal alleen voor: de zorgzame ouders blijven nog even in de buurt. Geniet nog maar even van de kuikens dus 😊.

 

Eten met pootjes en vleugels

Ondertussen gaat het voederen onverminderd door. De koolmeesouders zijn onvermoeibaar en blijven de hele dag eten aanslepen voor hun kuikens. De afgelopen week zien we steeds vaker dat het dieet van de kuikens wat gevarieerder is geworden: ze krijgen naast rupsen nu ook andere beestjes. Beestjes met lange poten of met vleugels, zoals spinnen, langpootmuggen en gaas- en zweefvliegen. Het weghappen van deze beestjes gaat nog niet heel soepel, dit leverde grappige beelden op 😊. Voorgaande jaren voerden de ouders dit type insecten al aan hun jongere kuikens, dus we denken dat het niet te maken heeft met de groeifase van de kuikens maar dat de ouders gewoon pakken wat ze te pakken kunnen krijgen. Eet smakelijk, kuikens!

Het kuiken rechtsbovenin probeert een insect met vleugels te eten ;)

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs