naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Caroline Walta
Excursieleider Vogelweek STORK en Haagse Vogelbescherming

Kuiken in de maak

Caroline Walta, STORK | zondag 1 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 364x

Nog voordat het ei is gelegd, is het jong in de maak. Al in het lichaam van het vrouwtje start een celdeling, waarmee de ontwikkeling van het kuiken begint.

Het duurt ongeveer een hele dag tot een ei in het nest wordt gelegd. Zodra de oudervogels de eieren warm houden (=broeden), gaat de groei erin verder.

Maar de ooievaar hoeft niet non-stop op de eieren te zitten. Het zachte hooi in de kom van het nest warmt door de broedende vogel op. Zo blijft het legsel een tijdje op temperatuur als pa of ma de benen wil strekken of als het paar elkaar afwisselt op het nest.

Zagen we in het begin van Beleef de Lente nog wel eens een nest zonder ooievaars op de webcam, dat zal nu niet meer gebeuren. De eieren zijn een kostbaar goed en ze zullen dag en nacht worden beschermd.

Niet alleen tegen mogelijke indringers, maar ook tegen allerlei weersinvloeden. Denk aan regen, kou maar ook (we kunnen het ons dit winterse voorjaar nauwelijks voorstellen...) hitte.

Team Beleef de Lente-ooievaar wenst je fijne paasdagen!

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht