naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Lepelaar

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Jongste lepelaartje valt uit het nest   *   Zondag om 22:00 uur worden de webcams bij de koolmezen uitgezet   *   Alle acht koolmeesjes uit nest2 zijn uitgevlogen!   *   De jonge slechtvalkjes zijn geringd - het zijn drie vrouwtjes   *   Nestbouw huiszwaluw in volle gang!
Toon alle blogs & vlogs

Door Caroline Walta
STORK en Haagse Vogelbescherming

Kuiken in de maak

Caroline Walta, STORK | zondag 1 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 470x

Nog voordat het ei is gelegd, is het jong in de maak. Al in het lichaam van het vrouwtje start een celdeling, waarmee de ontwikkeling van het kuiken begint.

Het duurt ongeveer een hele dag tot een ei in het nest wordt gelegd. Zodra de oudervogels de eieren warm houden (=broeden), gaat de groei erin verder.

Maar de ooievaar hoeft niet non-stop op de eieren te zitten. Het zachte hooi in de kom van het nest warmt door de broedende vogel op. Zo blijft het legsel een tijdje op temperatuur als pa of ma de benen wil strekken of als het paar elkaar afwisselt op het nest.

Zagen we in het begin van Beleef de Lente nog wel eens een nest zonder ooievaars op de webcam, dat zal nu niet meer gebeuren. De eieren zijn een kostbaar goed en ze zullen dag en nacht worden beschermd.

Niet alleen tegen mogelijke indringers, maar ook tegen allerlei weersinvloeden. Denk aan regen, kou maar ook (we kunnen het ons dit winterse voorjaar nauwelijks voorstellen...) hitte.

Team Beleef de Lente-ooievaar wenst je fijne paasdagen!

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht