Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Kropvol

Margot de Kam | woensdag 6 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1123x

We zien, zeker bij de slechtvalkkuikens is dit heel goed waarneembaar, een soort ballonnetjes in de hals die bij het eten steeds groter worden. Deze ballon heet de krop. Alle vogels hebben dit.
Afbeelding : Froona's site http://www.falcoperegrinus.nl/

Zoals op bovenstaande afbeelding te zien is, hebben vogels een heel ander spijsverteringsstelsel dan de mens. De binnenkant van de snavel is wel iets vergelijkbaar met de mondholte: er is een tong, om het eten richting slokdarm te sturen, er is speeksel, om de hapjes wat soepeler te laten glijden, er zijn smaakpapillen. Maar tanden en kiezen om het eten vast te verkleinen hebben ze niet.

 

Krop

De krop is een soort uitstulping onderaan de slokdarm. Daar wordt een hap eten eerst naar toegestuurd door de spieren in de slokdarmwand. De hele slokdarm is veel breder dan die van ons. En met een dik beschermend slijmvlies bekleed van binnen. Het einde, de krop, is een opslagplaats. Een volwassen slechtvalk kan met een volle krop wel twee dagen vooruit. Bij kuikens is de krop verhoudingsgewijs 3x zo groot als bij volwassen slechtvalken. Er is een constante aanvoer van voedsel nodig en een continue vertering voor de absurd harde groei van het hele lichaam. Vooral de groei van veren kost enorm veel energie. Vanuit de krop wordt het eten dan stukje voor stukje doorgevoerd naar de voorste maag.

 

De kliermaag

Zo heet de voorste maag. Hier worden maagsappen met het voedsel vermengd. Brokje voor brokje gaat door naar de tweede maag.

 

De spiermaag

De tweede maag is vooral een enorme bundel spieren. Daar worden de brokjes eten gekneed.

Het voedsel gaat van daaruit via de twaalfvingerige darm naar de dunne darm waar de voedingsstoffen worden opgenomen.

Onverteerbare delen, zoals nagels en veerresten of ringen van prooien bijvoorbeeld worden vanuit de spiermaag terug gestuwd naar boven en komen er als braakbal weer uit. 

Als ze wat ouder worden gaan ze ook kleine steentjes eten. We zagen dit de oudervogels tijdens het broeden weleens doen. Een steentje, zorgvuldig gekozen met wat hoekige randjes helpt in de spiermaag om brokken te vermalen. Zo n steentje komt er later ook weer met een braakbal uit.´

De kuikens krijgen nog geen steentjes. Stukjes veer en bot helpen nog voldoende voor de maalfunctie.

De binnenkant van de spiermaag is stevig. De binnenste laag is weliswaar heel dun, maar van een soort flexibel, hoornachtig materiaal. En deze laag vernieuwd steeds. Zodoende heeft de malende maag geen schade van de steentjes en botrestjes.´

 

Gevulde kroppen

Slechtvalkouders zorgen bij elke voeding dat alle kuikens de kropjes vol hebben. De kuikens bedelen met kreetjes en open snaveltjes tot ze helemaal de krop propvol hebben. Dan wenden ze zich af of gaan ze liggen. De krop kan per keer 10% van hun lichaamsgewicht bevatten.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs