Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Kriebels

Roos Tol | donderdag 5 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 782x

Wij mensen gaan in bad, onder de douche, naar de sauna of wassen ons aan de kraan; water alleen is ons bijna nooit genoeg. Daar moet zeep bij of een product met een geurtje, kleurtje, belofte of illusie – de keuzemogelijkheden zijn schier eindeloos, voor elk wat wils. Bij kriebels...

 ... is er luizenshampoo.

Uiteindelijk vooral met als doel: verzorging van huid en haar. Maar de mens is een vreemd wezen.  Net zoals hij “troosteten” kent, doet hij aan “troostbadderen”, met “verwenproducten”. Helemáál lekker: een wellness-oord! Drankje of sapje erbij, genieten maar.
Overigens is dit luxe die niet over de hele wereld door alle mensen wordt gedeeld.

Vogelspa? Verenwellness?

Is zo’n vijver nu een typisch verwenoord voor vogels? Een plek om even lekker te ontspannen, de boel de boel te laten, blik op oneindig en verstand op nul?
Nou… niet helemaal.
Of het nou alleen is om wat te drinken of ook om te badderen, alertheid blijft geboden. Gevaar kan loeren aan alle kanten. Eén oog blijft dus gericht op de omgeving. Een oor gespitst op alarmkreten. En hoe lekker dat badderen ook moge zijn, als je klaar bent met je poedeltje dan blijf je niet nog even nagenieten. Eruit, veren op orde brengen en wegwezen weer.

Water, stof, zand en rook

Het waterbad maakt de veren weer luchtig en donzig, wat goed is voor de isolatie, en ondersteunt bij het ruien. Een slokje drinken erbij en onze vogel kan weer vooruit. Moet – ie wel wat opgedroogd zijn. Daarbij kan een zonnebadje dus heel welkom zijn. Maar ook dan weer: oogje openhouden.
Een stofbad helpt een teveel aan stuitklierolie te verwijderen van de veren en een zandbad vermorzelt de schildjes van parasieten als luizen en mijten. Weg met de kriebels! 
Van kraaiachtigen is het nemen van rookbaden – bijvoorbeeld boven een schoorsteen – bekend, met hetzelfde anti-parasieten-doel.

Geen lol aan?

Allemaal super functioneel dus, zo lijkt het. Niks pret in bad. Of?
Zonder vogels te willen vermenselijken, meen ik welzeker en wel degelijk ook een vorm van plezier aan het badderen te herkennen. Ondanks mogelijke gevaren, en in het vogelkoppie kijken kan ik niet; als je zo’n mees, mus, merel, boomklever, vink ziet spatteren en zich de vleugels en staart ziet waaieren: voor mijn mensengevoel heeft dat beestje het óók gewoon reuze naar zijn zin!
Als het weer zo’n bloedhete zomer wordt, wat ik niet hoop, dan zullen we zeker nog veel en veel meer gelukkige spa-gangers ontmoeten. Even afkoelen. Even bijtanken. Even, hoe kort ook, gewoon lekker in bad. Ontkriebelen.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs