naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Binnenkort

Bosuil

Binnenkort

IJsvogel

Binnenkort

Ooievaar

Binnenkort

Steenuil

Binnenkort

Kerkuil

Binnenkort

Slechtvalk

Binnenkort

Koolmees

Leesvoer: er staan nieuwe weblogs klaar!   *   BELEEF DE LENTE 2018 START OP 18 FEBRUARI!   *   Bekijk de seizoensfilmpjes van de vogelsoorten van Beleef de Lente 2017
Toon alle blogs & vlogs

Door Pascal Stroeken
BDL vrijwilliger STONE

Krachtvoer

Pascal Stroeken, STONE | vrijdag 19 mei 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 290x

Terwijl de pubers in Dongen, nu steeds vaker zonder de aanwezigheid van hun moeder, in hun schemerdonkere hol zitten te chillen, zien we in Winterswijk een zorgzame moeder haar kleintjes de hele dag door van kleine hapjes voorzien. Want er moet gegroeid worden, hard gegroeid!

Donkere Dongense hol

Helaas is het infrarood in de Dongense kast weer (of definitief) uitgevallen, zodat we nu niet veel meekrijgen van de ontwikkeling van de jongen. Die zijn nu 17 dagen oud. Na de eerste snelle gewichtsgroei gaat er nu veel energie zitten in de ontwikkeling van het verenkleed, zoals we op de laatste beschikbare beelden kunnen zien. De dekveren beginnen langzaamaan te groeien en de slagpennen (vleugels) ontspruiten in deze fase uit de bloedspoelen (veerschachten). Ze ontwikkelen zich stap voor stap tot echte uilskuikens.

Ook hebben we ze al enkele malen voor het invlieggat kunnen zien zitten. In de Dongense kast zit een makkelijk passeerbaar sluisje, waardoor de jongen eenvoudig naar het afhaalloket kunnen schuifelen om de prooiaanvoer van ma (of pa) af te wachten. Verstandig als ze zijn, wagen ze zich nog niet op het balkon, buiten de veilige broedruimte. Daarvoor zijn ze nog echt te jong! Maar het geeft ons in ieder geval de kans om ze toch nog even in beeld te krijgen.

Succesvol boodschappen doen 

In Winterswijk functioneert het infrarood gelukkig wel naar behoren en krijgen we het familietafereel mooi in beeld. In de eerste tien levensdagen maken de jonge steenuilen een snelle gewichtsontwikkeling door. Wogen ze bij de geboorte een gram of 10, vandaag op dag drie zijn ze om en nabij de 25 tot 30 gram. Op dag tien zijn ze al doorgegroeid tot ruim 80 gram.

Voor deze snelle groei is veel voer nodig. Vader heeft dit goed in zijn oren geknoopt en heeft al veel muizen aangesleept en tal van kleine prooien. Moeder weet zich omringd door voldoende voorraad waardoor ze de hele dag door haar jongen van kleine hapjes kan voorzien.

Dat vader zo succesvol boodschappen kan doen, zal zeker ook bevorderd zijn doordat het gras op het erf afgelopen woensdag is gemaaid. Daardoor zijn met name de veldmuizen beter beschikbaar gekomen voor de jagende man. Ik vermoed dat we dat mooi terugzien in de wekelijkse prooi-update a.s. zondag!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht