Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

krachtpatsers

Sharon Lexmond | dinsdag 12 juli 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 375x

De jonge gierzwaluwen beginnen al echte ketelbinkies te worden! Dagelijks word er zeer goed geoefend met het trainen van de borst- en vleugelspieren. Die moeten immers zo goed als mogelijk worden voorbereid op een lange, lange reis. Een reis die eigenlijk bijna 3 jaar kan duren…  

 

3 jaar???

Ja, het duurt namelijk 3 jaar voordat de gierzwaluw geslachtsrijp is en zélf een nest zal gaan bouwen. Dat is ook 1 van de eerste momenten dat hij ook echt ergens zal landen. Al die tijd ervoor zal hij in de lucht doorbrengen.

 

Landen ze in de tussentijd dan echt nooit?

Heel af en toe gebeurt het per ongeluk dat een gierzwaluw tóch op de grond belandt. Nu zijn ze daar natuurlijk absoluut niet in hun element, echter, een gezonde gierzwaluw die ruimte heeft, kan zélf weer opstijgen. Mocht het dus zo zijn dat je een gierzwaluw op de grond tegenkomt die genoeg ruimte heeft, breng hem dan altijd langs bij een opvang want dan is er iets met hem aan de hand. Gooi ze vooral niet in de lucht en forceer niks.

 

Wanneer gaat HET gebeuren?

Het zal ongeveer nog een weekje duren voordat de jongen besluiten dat ze er wel klaar voor zijn. Dat gaat ook precies op die manier. Zo zien we ze nog, en zo zijn ze de kast uit. Om niet meer terug te komen. Ze zijn ook gelijk helemaal onafhankelijk en de ouders zullen misschien nog een paar keer even verbaasd de kast in komen maar dan is het ook klaar.

Voorlopig zullen de jongen nog veel pushups doen, op de uitkijk staan of pa of ma al komt met eten, slapen, groeien en kroelen. 

We zien inmiddels al echt behoorlijk lange veren bij de vleugels. Gemiddeld steken die tussen de 2.5 en 3 centimeter voorbij de staart op uitvliegleeftijd. Als je de uitvliegpoll zoekt: die werkt even alleen via de chat. Waag daar een gokje voor de eeuwige roem!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gierzwaluw Alle Beleef de Lente blogs