Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Koolmees in de Brievenbus

Wilkor-Jan Top | zaterdag 8 juni 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 107x

We weten dat mezen niet altijd een voorkeur hebben voor een nestkast. Maar wat nou als ze in de brievenbus gaan broeden? Hoe moet het dan met de post? Het overkwam een familie in 1971..

Originele broedplek

Het is inmiddels geen verrassing meer dat koolmezen goed zijn in originele broedplekken vinden. We denken misschien dat dat typisch 2024 is, maar vroeger konden de mezen er ook al wat van. Zo stuitte ik op een artikel uit De Nieuwe Limburger van 5 mei 1971. Geen nestje in een nestkast, maar in een brievenbus.

Het was in 1971 niet de eerste keer dat de familie een koolmees nestje had in de brievenbus. Het was namelijk al de tweede keer dat de mezen de brievenbus van de familie uitkozen voor een uitstekende broedplek. Gelukkig kwam de familie met een passende oplossing. Ze bouwden gewoon een tweede brievenbus erbij. Dit om te voorkomen dat de koolmees gestoord zou worden. Handig toch?

 

Ons nest (pootjes)

Zoals u misschien heeft meegekregen zaten twee mezen met de pootjes aan elkaar. Omdat de twee meesjes niet zelf meer los kwamen, is besloten hen een klein handje te helpen. De andere 3 jongen waren topfit en zijn uit zichzelf naar de boom tegenover de nestkast gevlogen. De twee die vast zaten zijn netjes door het vlieggat weer terug geplaatst. De drie die op dit moment nog buiten zitten (7 juni) worden buiten door de ouders gevoerd. Soms hoor je ze door de microfoon van de buitencamera. De twee die vastzaten worden ook weer door de ouders gevoerd en kunnen nu op adem komen.

De tweeling wordt gevoerd

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs