naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Eerste vliegoefeningen jonge huiszwaluw   *   Hoe zal het de jonge vogels vergaan in deze tropische dagen?   *   Vierde zwaluwjong groeit als kool   *   Vandalen? Of gewoon slimme vogels..   *   Voor alle vaders❤️
Toon alle blogs & vlogs

Door Martin Vink
Vogelwerkgroep Gemert

Koninklijke Luchtmacht on the air

Martin Vink, Vogelwerkgroep Gemert | woensdag 25 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 420x

Helaas zal er dit jaar waarschijnlijk geen broedsel meer komen in De Mortel. Vele gevechten hebben gezorgd voor te veel onrust en het mislukken van drie potentiële broedpogingen. Maar op meerdere plaatsen in Nederland zijn er inmiddels jonge slechtvalken uit het ei gekropen.
Eerste kuiken Breda

Slechtvalken De Mortel en BDL 2018

De afgelopen jaren zijn er bij BDL twee live-streams te zien geweest van de slechtvalken op de toren van De Mortel. Dit jaar is er ook een derde (dak)cam live zodat we vele paringen maar ook de jonge slechtvalken eventueel na het uitvliegen zouden kunnen volgen.
Helaas dreigt er dit jaar geen broedsel te komen en zullen de activiteiten voor de cams van de slechtvalk steeds minder worden.

Vele kijkers van BDL bezoeken natuurlijk de website van vogelbescherming Nederland voor het volgen van de diverse vogelsoorten. Vogels die voor het oog van de camera's baltsen, copuleren, nesten maken, eieren leggen, uitbroeden van de eieren en bovenal het grootbrengen en uitvliegen van de jongen! Dit gehele proces gaan we dit jaar in De Mortel waarschijnlijk niet meer zien, het doel voor het streamen van de beelden valt eigenlijk vroegtijdig helemaal weg. Maar wij willen u graag de prachtige beelden van in het wild levende vogels die we anders nooit kunnen zien toch tonen. We genieten ervan, de beelden geven ons inzicht hoe complex en adembenemd mooi de natuur is. Maar soms ook wreed en hard, eigenlijk ook simpel; voortplanten en overleven. Hoe nu verder?

Streamingskosten en mogelijke beeindiging beelden De Mortel

Het streamen van de beelden zodat u de vele vogelsoorten live kunt volgen, kost heel veel geld maar daar krijgt u en Vogelbescherming Nederland heel veel voor terug. U als kijker kunt genieten van al deze prachtige beelden en Vogelbescherming Nederland kan haar beschermingswerk onder een breed publiek wereldwijd onder de aandacht brengen. Maar nu er waarschijnlijk geen broedsel grootgebracht gaat worden in De Mortel hebben wij de afweging gemaakt om de streamingskosten te beperken en de beelden uit De Mortel te beeindigen en/of om een andere cam van een succesvol slechtvalkkoppel te laten zien. Wij hebben voor het laatste gekozen zodat we nu weer terugschakelen naar twee cams vanuit De Mortel en één nieuwe binnencam vanuit Breda!

Slechtvalken Breda

Het vrouwtje in Breda is hetzelfde als vorig jaar; te herkennen aan een witte ring om haar linkerpoot met de code 1NF. Ook het mannetje met zijn vale oranje ring (code SK) lijkt dezelfde. Die zou dan nu 7 jaar oud zijn. De afgelopen twee maanden was er regelmatig een vreemde vogel, met een onbekende ring, in de nestkast. Het slechtvalkenpaar heeft de hele winter rond de toren gehangen. De 3 jonge mannetjes van vorig jaar zijn uitgezworven. Die zullen de komende jaren een territorium gaan zoeken. De kast heeft met de zware stormen, die we dit voorjaar hebben gehad, de nodige schade opgelopen en noodzakelijke reparaties ondergaan.

Waar vangen de slechtvalken al hun prooien?

Uiteraard in de directe omgeving van de luchtmachttoren in Breda. De postduif is een favoriete prooi op het menu van de valken. Vorig jaar hebben we de ringen verzameld van al deze prooiresten, en opgestuurd naar een duivenhouder die uitgezocht heeft waar al die duiven nou vandaan kwamen. De resultaten bleken erg interessant: van al die duiven kwam er slechts één uit Breda! Het gros (25 van de 35 ringen) was verdwaald geraakt tijdens een wedstrijd, en zijn daarna dus geslagen door de valken. Ze kwamen uit het hele land, tot Groningen en Limburg toe, en ook uit België. De jonge duiven, die in 2017 zijn opgegroeid, kwamen uit de wijde omgeving: Heinenoord, Den Bosch, Roosendaal, Etten-Leur, Tilburg.

Wie beheert deze nestkast?

De koninklijke Luchtmacht is de beheerder van de nestkast. Het heeft op de vliegvelden de natuur hoog in het vaandel staan! Zo ook in Breda alwaar één van de vogelmannen van de vliegbasis Eindhoven de nestkast heeft geplaatst en van een camera heeft voorzien. Deze vogelman is ook direct betrokken bij de slechtvalken in De Mortel en heeft samen met de Fa. Securicon uit Gemert de camera geplaatst.

Webcambeelden BDL 2018 De Mortel en Breda!

Wij zijn blij dat wij u nog steeds drie streams kunnen aanbieden!
Om verwarring te voorkomen bieden wij beelden aan van de binnencam uit Breda en De Mortel. Daarnaast hebben wij er voor gekozen om de dakcam uit De Mortel live beelden te laten uitzenden. Deze cam zal waarschijnlijk nog de meeste activiteit van de slechtvalken uit De Mortel tonen. Mocht de situatie zich wijzigen in Breda en/of De Mortel dan zullen wij dan bekijken hoe we gaan schakelen.
Nog steeds dus drie cams live, twee uit De Mortel en één uit Breda.
Wij verwachten dat u naast de beelden uit De Mortel ook zult genieten van de opgroeiende jonge slechtvalken uit Breda.


Vogelwerkgroep Gemert

Vogelwerkgroep Gemert is eind 1988 opgericht door een aantal enthousiaste vogelaars. Het werkgebied van de VWG Gemert omvat de voormalige gemeente Gemert, bestaande uit Gemert, Handel, De Mortel en Elsendorp. De VWG heeft o.a. de volgende doelstellingen: - beschermen en inventariseren van de in het werkgebied voorkomende vogels - plaatsen, controleren en schoonhouden van nestkasten, -wanden - weidevogelbescherming - Biotoopverbetering i.s.m. de gemeente - geven van voorlichting aan belangstellenden - organiseren van vogelwandelingen en lezingen - opze Bezoek de website van Vogelwerkgroep Gemert


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht