Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Koninginnedag

Merel Zweemer | zondag 30 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 180x

Zou de winterkoningin ook rond paraderen op een rode loper, met een bloemkroontje op haar kopje? Zou ze deze dag van het jaar alleen maar oranje insecten eten en pedant met haar rechtervleugel wuiven?

Praktisch

Waarschijnlijk niet. Vogels zijn toch wat meer praktisch ingesteld. Ze hebben natuurlijk wel hun voorkeuren, en handelen daar ook naar. Als je ziet wat er van het nest wordt, dan heb ik zo mijn twijfels of dit het voorkeursnest van het vrouwtje wordt. Maar je moet het Hubo nageven, hij doet zijn stinkende best voor haar. De vraag is of hij haar al ontmoet heeft. Want meneer de Koning is nog volop aan het bouwen. En hij zal zijn nestjes pas willen laten zien als ze af zijn. En ondertussen zingt hij het hoogste liedje, om aan iedereen te laten weten dat dit erf zijn plekje is.

Concurrentie

Er liggen nogal wat concurrenten op de loer. Allereerst heb je natuurlijk andere koningen in de buurt. Prutskoningen, volgens Hubo. Er zal er vast ergens eentje zitten denken dat het erf best een mooi plekje is. Maar met zijn luide zang, zorgt Hubo dat alle mannen snappen dat het erf bezet is, en dat betreden eindigt in een stevige knokpartij.

Dan heb je nog de nestmateriaal-dieven. Het lijkt mee te vallen op dit plekje, misschien omdat het in een stal is. In het begin zagen we de koolmees voorbij komen. Die keek z’n ogen uit. Maar vogels kunnen soms wel nestmateriaal van elkaar jatten. Hoeven ze zelf niet te zoeken, alleen maar te stiekem mee te nemen wanneer de ander niet kijkt.

De derde concurrent komt in de vorm van de oorspronkelijke eigenaar. De boerenzwaluw! Die heeft zich zowaar al even laten zien op het erf en voor de camera! Voor het geval je het gemist hebt, ik heb hierboven een screenshot toegevoegd. Het duurde ongeveer 2/10 van een seconde. De komende dagen moet uitwijzen of de zwaluw weer nestplannen heeft in de schuur. En of ie zijn oude nest terug wil…


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenzwaluw Alle Beleef de Lente blogs